Search This Blog

Sunday, 9 December 2012

DISEMBER 2012-10HB

rasa nya mcm dah xde masa nak sggah blog ni...
pelik kn???
setiap manusia telah d beri 24 jam sehari,kita nya kena plan betul2
entah lah...
hidup setiap org ada citer tersendiri...
aq bgun awal pagi siap kan keperluan elena dll

mungkin ada rezeki,mkin akan tambah ahli family baru lg
planing nye tgu elena umur setahun ker/besar ckit
iyelah...brapa lama kahwin,lmbat dapat rezeki
ni umur nak masuk 26 tahun,hubby pula masuk29 tahun
jd ingat kn tmbah ahli dlm masa terdekat dan stop sekejap untuk fokus pd membesarkan,\
mendidik&mengasuh untuk masa yg pjg.

dah dapat princess,harap2 tuhan berikan rezeki prince pula...AMIN
TP
EN.HUBBY KATA XPE BABY GURLZ OR BOY,SAMA JER ANAK..
JNJI SIHAT,SEMPURNA & CKUP SGALANYA.

masa berputar tlalu pantas,
sentiasa meninggalkan kita tp yg pasti MATI akan memisahkan kita,

pagi aq keje balik malam,seminggu 2 kali aq akan balik lewat mkin hingga
jam 11.30 malam
ambil anak,balik umah masak..cuci baju & kemas2 apa yg patut.
waktu tido mkin jm 12++ t/mlm.

pagi jm 630 aq dah mula wat keje umah balik..
dah bersiap suma,antar anak g umah pengasuh
aq masuk keje,hubby pun mcm tu

apabila gaji sikit, aq mula gabra
tp bila rezeki lebih...aq bersyukur & aq akan ingat dulu 'anak'
dah kira ok,hubby bayar umah..motor..api air..dapur dll
aq cuma cover sume keperluan anak,keperluan aq & saving sikit2.....

hidup aq bahagia bersama suami dan anak
syukur tuhan berikan hidup yang ringkas pada ku
aq x minta lebih cuma agar hidup kami sentias d berkati,d rahmati..

elena dah 8 bulan
da besar dia....
skrg aq da ada kawan tinggal kat umah...hihihi

Sunday, 9 September 2012

raining days....

terlalu awal bgun pagi ni,
sume sbb aq nak settle keje2 umah sblum elena bgun
papa dia pn saing sekali tidur.mkin dia xjd keje kot!!!
tgah aq syok2 berus kasut kt toilrt...ttiba papa terjah"bak cni berus gigi ngn ubat gigi,nk mandi kt toilet sebelah"
rupa2nya dia naik keje la ari ni,dah nk masuk jm9 pagi pn!!!!
elena dah bgun...
tgah main2 ngn dia,ada bau kurang enak
dia dah 'mbuang' lah
alang2 bersihkan dia...mandi terus la.budak ni suka main air terutamanya mandi.
nasib aq dah settle sume bnda awal2,

ujung bulan ni parent aq mnta aq interview smbung study kt UITM tuk tahun depan
planning aq juz nk amik pjj
ntah lah....cz skrg elena dah ada,keterbatasan tu tlalu tinggi.
akhir2 ni aq plan nk amik tempahan wat kek,dsb.

ramai member2 dpt keje besar2 n baik2
ada guru,kje kt putrajaya,doktor,peguam dll
tu xpe lg,
yg pedih sekali sepupu2 pn bkn calang2 keje dowang
paling aq x suka bla ada event kumpul2 cm kenduri kwin or raya
ada lah tu mkcik2 ni masing2 naikkan anak dowang...
siap aq pn ada soalan cepumas
aq ok lg,trima lg bnda cmni
TP,
bla ada yg nyindir tu x tahan!!!

aq nk wat cmna,rezeki aq cuma keje kilang jga material kuar masuk
bkn x usaha,bkn jga bputus asa
tp
ada masanya kita harus bsyukur ngn apa yg ada
lau sume dpt keje kerajaan,sape yg nk jd suri rumah/keje swasta???
manusia...insan yg 'lemah' pd 'hidup'

sedang ko blagak gji besar,keje besar
sedang mak ko canangkan ko satu kampung
ttiba tuhan cabut nyawa ko.....??
di mana bangga dirimu???
apa mak ko nak canang ????/sekadar air mata yg nk di persembahkan

sedar lah kita semua
hidup tlalu singkat
jd
hiduplah baik2
xpayah bbesar diri dgn harta bnda/pahala yg ada
'diam2 sudah la'

tlalu jauh aq tsasar dr landasan yg sepatutnya
ampunkanlah dosa2 ku, TUHAN

Thursday, 16 August 2012

ramadhan 2012

tgu bbrapa hari lg,sume umat islam kt sluruh dunia akn menyambut tibany bulan syawal..
           selamat HARI RAYA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM
    MAAF ZAHIR DAN BATIN
             scara sedar/tidak...maaf bbanyak!!

elena kini da nak masuk 5 bulan...aq hepi dia membesar dgn baik tp 'tkesan' gak lah x dpt didik/bsama dia 24 jam...maafkan ummi sayang,ummi keje utk tlg papa tampung kehidupan kita d rantau orang ni.

list aq tiap2 bulan da berubah,sume ttg anak jer tp HIGHLIGHT barang2 ni mesti ada xble putus..

~susu s-26 kena ada 4 paket
~lampin pet pet saiz s dulu kene ada 4 pack tp skrg pkai saiz m,beli mega pack 80 keping juz amik
  3 pack/bulan
~bayar babysitter rm 250
~bdget baju rm100

cuma,
masalahnya elena ni jenis kuat 'nangis' even babysitter pn susah gak nk jga dia
aq balik keje jm8 malam,amik elena...mood 1/2  jam tu ok then ngantuk nk tido
smpat gak aq wt keje2 ngemas tp xble bising...
dah sejam tido,tme elena bgun so main2 ngn aq/pun papa dia
ni satu yg wat aq -fedup- papa dia x ble nk pegang lama ntah napa sedangkan elena ni mmg suka ngn dia..
bla aq amik elena,cepat2 pegang fon main game ntah apa2 lg keje dia ngn fon tu!!!
then aq kena layan elena...tggu dia tido dln jm 11 mlm
bla aq lmbat masak,papa ni akan marah aq...
terasa gak,iyelah...aq pun keje blik umah pn keje 2 kali(anak,umah)
rasa mcm papa dia x fikir langsung 'keberadaan' diri aq
mcm aq ni amah/robot
aq pn ada rasa penat,nk ada tme utk diri sndri
susah nk cari..masa yg ada utk umah & cukupkan tido
ntah la,ari mggu pn dia x betah duduk umah,mesti nk kuar
xde ingt nak tlg tgok anak ke,tlg apa yg patut!!

raya cina 2013, aq akan bawa elena blik kg aq tnpa papa
aq ingt cm nak balik terus jer...dah btahun aq jauh dr family,penat aq hidup di rantauan
asyk fikir kepentingan,kbhagiaan suami
kini,
aq dah ada anak....elena plg penting lg pn aq nk 'rehatkan' hidup aq
suami boleh bganti
tp anak ngn family jer yg ada masa aq susah maupn senang

bg suami/isteri yg pernah blaku curang di luar sana..INSAFLAH
bkn senang dpt peluang kedua
mkin jga TIDAK BOLEH DI MAAFKAN
mkin jga susah utk pasangan melupakan kecurangan kamu!!!

kalau lah papa ni curang???kecian kt elena!!!
sbb aq mkin xdpt maafkan papa lagi...

aq tidak mnjadi GRADUAN RAMADHAN YG CEMERLANG...
ntah ada umur lg utk btemu tahun hadapan????

elena...
ummi sayang sangat,kau lah kekuatan ummi...

hari ni aq ponteng keje tnpa inform senior ngn manager aq
ada sedikit pergolakan pagi td
jdnya aq lambat..alang2 aq malas nak g keje

wahai manusia
INSAFLAH...
mungkin hari ini benda yang ada di sekeliling mu,kau cuma pandang sebelah mata tanpa menghargainya...
esok lusa bila ia hilang...jangan kau sesali karana ada yang tidak mungkin berpaling lagi!!!

berbelanjalah dgn berhemah
balik kampung tu hati2 drive
esok mlm final nak cari bebarang nak beraya ni...

sometimes
this house is empty without man
juz me n my little precious
nver mind,the day will come...maybe u don't know,or don't want to know... when i and my sunlight dissapear or missing juz like dust...wind

to my husband
sori to all my fault,i'm not the perfect person but i'm still a women...have a feeling,emotion
sori if i leave u juz like that!!!!
i'll bring my baby cz i know u doesn't love her so much..
when we got fight,
u leave elena sleep and go to our room then lock the door
later,
u didn't talk to me,u make elena like NOTHING
I ALREADY TELL U..WHEN WE FIGHT JUZ US DON'T BRING ELENA TO OUR PROBLEM BUT U STILL DO.....


              got tired with u hubby....                                        elena_ayu 1200 am

Sunday, 22 July 2012

bisnes trying



mcm da lam pla x tulis2 bnda kat blog ni...
elena dah umur 3 bulan 27 hari,msa klinik 3 blan ari tu berat dah cecah 6 kg
alhamdulillah,dia chat
my hubby cam biasa lah cuma ada la dlm 2/3 ari ni aq sering sindir dia pasal jg anak
iyelah...
spupu dia,umah sbelah ni dah jga anak dia dah 5 hari cz bini masuk hospital-operation kecil...
dah bbrapa ari antar elena g umah babysitter,ada gak nmpak anak dia yg kecik tu tmpang jga smentra dia g keje..
mcm ni lah hidup,mcm2 ada!!!

aq dah mula2 jinak nk bisnis kecil2an,
mula2 ni aq try amik baju kurung ngn tudung scara borong
sambutan ok gak!!!
TAPI,
member2 baik aq ni pla rupa2nba "tabur pasir dalam periuk" aq
so strees tp nasib ada cik watie,katanya itulah dugaan..rezeki ada mana2

oo iye..
di jadikan citer,lepas bsalin kan elena aq makin "giler" kat satu benda ni
nak tau apa???


JOM KITAAA TERJAHHHH...

       JENG...JENG....
RED VELVET CAKE


SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA UTK HARI YG KE-2
AMPUN MAAF DI PINTA

2BULAN YG LEPAS,AQ USHAR 'mudah'
CARI PLAYPEN 2HAND,SUME DAH SETTLE..JUZ TGGU BARANG SAMPAI
3MGGU TGGU XSAMPAI2,COL X ANGKAT,SMS X BBALAS

LAST2 DIA BLS SMS
"SUAMI OUTSTATION"
"DAH ANTAR,POSLAJU PULANGKAN BALIK"
"MNTA NO AKAUN"
"MNTA NO AKAUN,ADA EMRGNCY,BANK-IN SPARUH"

MASALAHNYA,CUMA RM 150...DOWANG TARIK NAK DEKAT 3 BULAN !!!
TD T/HARI COL,SMS LAST2 REPLY KATANYA DA BANK-IN
KENA CEK PETANG NANTI...
DAH MASUK PUASA BARU NAK PULANGKAN WANG...
BYAK GAK AQ SHOPPING BRG ONLINE TP XPENA KENA CMNI...!!!!



AQ DAH BELIKAN BAJU UNTUK MAK NGAH SIAP ADA TUDUNG SKALI
LEPAS NI UNTUK UMMI PLA..
THEN
NENEK PUNYA BLOUSE

UNTUK KAMI,
JUZ BELI KUIH RAYA
NNTI WAT KEK LAPIS SARAWAK
RED VELVET CUPCAKE
RENDANG,NASI IMPIT,KUAH KACANG
NAMPAKNYA,
XDAPAT BALIK MELAKA LA NI...








Tuesday, 15 May 2012

LAST MINIT PUNYA PASAL

AHAD LEPAS  SMPNA ARI IBU,PAPA BAWA ELENA NGN UMMI JLN KT THE STORE PANDAN...TJUAN MMG NAK BELI SGALA KEPERLUAN ELENA UTK LTAK KT UMAH PENGASUH,PUNYALAH PENAT!!!!UMMI SORANG2 DUKUNG ELENA KAT BHGN BABY,PAPA KAT TMPT LAIN...

bkn nya apa,
lenguh tangan dukung elena yg tga tido tp ummi kecian kt dia.lau papa dia beli stroller lg baik!!!
nak harap papa dia beli barang sgala,tu pun kena bg list mesti coll bbrapa kali tnya barang tu..inilah..apalah
xpe,biar ummi yg kesakitan janji elena selesa & ummi dapat belikan brg2 keperluannya...wah!!!!! juz mcm tu jer kan????
rm 300 lesap tp demi anak apa pn boleh!!!

skrg ummi kena cari bnda2 ni:

~PLAYPEN

~STROLLER

~BABY WALKER

ada gak cuba2 cari kat mudah,mybabysell,secondhand tp xde yg memuaskan hati...insya Allah sblm 28 hb ni kita cari

tnya2 lah kt sape2
kat fb ker,blog ker.....

Wednesday, 9 May 2012

hati ummi...mcm2 ada!!!

entah lah napa dah 2 minggu ni ummi busy nak laksanakan projek ummi tp mcm byk jer ARAL yg melintang ni...mkin ini cabaran ummi utk huidup ni so umi kena lbh 'kuat' lg dr sblm ni cz skrg ummi ada ELENA,mkin betul jga kata2 ni SUAMI BOLEH BGANTI TP ANAK TETAP ANAK,DARAH DAGING SENDIRI.maafkan ummi cz x dpt bg elena sebuah fmily yg lengkap,mkin skrg elena xtau apa tp esok lusa dah besar...hanya 1 ummi mnta MAAFKAN UMMI!!!

bbalik pd projek ummi,

~project headband
  ummi byk perlukan bahan...glue gun,elestic lace & band,ribbon 4 the bow,jarum ngan benang,
  buttons,buckle,feather,small rosette 4 deco..

~projek 'mmulakan' seni jahitan
  *mesin jahit second - tga usha
  *alat2 jahitan- beli online kt karysma store & may store

~plan nak beli jubah online - fashion house zone 2helai rm 100

ooo iye,
ummi dah siapkan budget ummi untuk gaji ummi tiap2 bulan,yg baru juz budget beli lampin pakai buang pet pet,susu s-26 2.4kg/bulan rm 118,byar pengasuh & simpanan utk elena wt smntara masuk kt akaun hong leong bank ummi..pun ada 2 jenis: mean yg 1 stanby utk 6blan umur elena nak buka kan akaun asb
papa kata nnti tggu besar ckit nak beli insurans utk elena,ummi dah ajak papa agak2 dlm raya nnti ummi nak letak penama elena dlm kwsp ummi..rupany mcm ni da ada anak,sume serba serbi nak sempurna utk anak tp yg penting didikan ibu bapa!!!

 cukup 2 bulan cuti brsalin,28hb april ni ummi masuk keje balik.syukur lah smlm papa check gaji ummi dah masuk utk sbulan so ujung mggu ni kena shopping brg2 utk umah pengasuh & jga tambah baju2 elena yg ada.takut baju xkering cz ujan/ummi x sempt nak basuhkan(bju elena cuci pkai tagn)

papa plan nak belikan baby sling tp tggu elena dah 2 bulan,papa pn teringin nak belikan stroller cz kecian elena x selesa tido masa shopping ker..ummi x byk hal juz belikan playpen senang kt umah pengasuh nnti..

pagi td papa lambat bgun dr biasa so dia salah kan ummi,dia x faham ker??ummi brapa kali bgun pagi susukan adik yg dia sdap2 tido...alarm fon dah bunyi pn dia x bgun jgn kata jam loceng.selalu lau ummi kejutkan nak kena lebih dr 3 kali baru bgun..wat2 malas nak bgun,dah tu byk songeh!! 2 minit lah..apalah..heshhhhhhhhhhhhhh mcm2,dah tu ummi pla salah!!!

hidup 1000 satu hal ada......!!!!!!!

                                            ummi~elena

Sunday, 15 April 2012

15 april 2012

ahad yg last tuk sama2 shopping ngn mak

ahad depan mak dah nak balik dah!!
so lepas ni tggal aq ngan baby elena kat umah lau en.hubby keje....inilah saat nya aq bljar utk jd seorg ibu tnpa bntuan org lain.cuma yg aq risau,baby elena dah trbiasa ngn 'bau' granny dia..
takut dia makin meragam!!!
baby elena dia suka myusu,xble lmbat & dia ada timing sndri...msa tido,masa bgun
dia xnak bsah kt lampin,bila dah buang air besar mesti mnum susu.

dah beli tiket mak balik sarawak on 22 march to sibu airport rm300 by airasia
dah settle satu benda,
sekarang...
fikir pasal wang saku dia pla,dia beli ole2 dah byk..hehehe kbyakan pkai wang anak dia.
napa lah en.hubby ni xnxk bjimat ckit.aq x keje 2 bulan nk tggu gaji..lama!!
sewa umah byr 20 march ni..

nak citer malm td,ramailah suku sakat en.hubby datang bertandang tp sebnarnya dr aq ngn en.hubby hidup berdua pn mmg dwng slalu datang.lau xmain game ps2/tgok bola kt siaran indonesia iyelah..kami yg duduk hjidup kt cni ni mna ada paki ASTRO bkn pa mmbazir!!!
waktu siang sape nk tgok kan keje tu...
adalah czen en.hubby ni sorg,aq mmg lau tgok dia datang umah aq..BERBULU MATA AQ TGOKKAN DIA SATU FAMILY.dia xsedar ker???sume czen2 en.hubby mmg xsuka campur ngn dia...bkn apa dia suka mabuk2,cakap besar..masa tga normal...WAHHHH!!!!! bcakap mcm penceramah,masalah bnda yg dia ckap tu dia xsedar yg melakukan benda2 ni sume adalah dia.
contoh:
dia ckp pasal keta,murah lah apa la..
tp dia tu keta bzaman dulu xpakai xbyr road tax sgala...bank dah pena tarik dah!!!
tuan umah sewa dia mnta dia kuar umah..

ckp pasal sekolahkan anak,
dulu msa anak dia tadika cina cuma bbrapa bulan,keperluan skolah xcukup.anak slalu x g skolah.
anak2 x terurus,dia lg sibuk nk campur org mnum2,judi..

mentang2 mak mertua aq ada kt cni..bcakap dia mcm org 'betul' jer...
anak dia nk dekt ngn baby elena,aq direct cakap jgn dekat ngn baby..nak tau napa???
cz anak dia batuk!!!!!
aq ni bukan jahat sgt pun tp ni soal kesihatan anak aq lgpn anak aq lg kecik tau!!

adalah sepasang suami isteri ni,pangkat pd en.hubby adalah pak cik sedara...
ada skali mlm td,aq nak dekat 3 minggu bsalin baru nk jenguk aq!!!
tgal xjauh cuma selang satu tangga jer..
rugilah jd org iban ni,xmcm bgsa aq/melayu or cina...
org bsalin kita bawa barang/hadiah/bg wang kt baby

ada gak yg bg tp bkn masa first g jenguk aq...dah smiggu 2 cm tu la baru bg benda2 kt baby elena.
tp aq tgok aje/patrick tu bg pla kt baby elena first datang jrnguk kami...

t/ari..
mak mertua aq ngn en.hubby bawa aq ngn baby elena g shopping,
ahad ni last da mak mertua aq,mggu depan dah terbang balik sarawak dah dia!!
aq gendong lah ganti2 ngn mak tp aq byk bg peluang kt dia pilih2 baju & barang2
aq balik g keta nak tukar lampin baby elena cz xde tempat lah nk tukar...!!
last2 aq nak beli lampin PET PET utk baby elena so en.hubby bg rm50
aq ada wang tp saje jer en.hubby bg extra
PETPET 2 PEK X RM 30.99 =RM 62
S-26 600GM =RM 32
WET TISSUE J/BABY = RM 8.90
dah abis rm100..hehehehe...inilah cabaran ada anak ni

balik umah,sume tido.PENATTTTTTTTTTTTTTTT...
en.hubby g potong rambut pla,pastu lepak ngn laki ana
sampai2 umah dia stanby nak g main bola.

ipar kpd ana datang melawat utk kali ke-2 bsama2 suaminya(czen laki ana)
dia bg baby elena baju 3 helai & wang rm 10
bertuah nya anak ummi ni....msalahny PAPA ngn UMMI lum bg apa2 pun lg!

en.hubby belanja aq ngn mak makan nasi kerabu,
sbb aq mnta dia carikan mak laksa penang kt pasar malam xde.
ntah lah,katanya org tu xde jual tp aq rasa org tu dah balik!!!!!!!

penat jga xde keje..
rutin harian sama jer,aduhai....
xpelah ni pun dah kira ok dah ada anak.hahahahhahahaha

Wednesday, 11 April 2012

DAULAT TUANKU...!!!!!!!!

SO ARI NI 11 APRIL 2012,
HARI PERTABAL AN DIPERTUAN AGONG...

en.hubby lambat bgun..dah jns org x mkn sarapan so keje aq mjadi senang.
mak mertua cm biasa,jm6 pagi dah bgun msalahnya kan gelap lg tu..xpela
da kebiasaan dia.
baby elena lepas myusu jam 5 subuh terus tido tggu jam 9 pagi lah baru bgun & mandi,
kbiasaannya mak yg bg mandi,aq juz tukang tgok & stanby sume brg baby elena.

aq geram gak,asal jer namanya en.hubby cuti or ari ahad....
anak-beranak ni mesti hilang punya!!!
sedara mara ajak g sarapan lah,jalan lah,shopping lah/ajak g umah dowang.
xpasal2 aq ngn baby elena jer tggal kt umah.
paling 'parah' lau aq nk mandi/'melabur' & sewktu dgnnya

en.hubby g pasar borong SMATS beli kerang utk mak & udang yg jiran sebelah kirim,
mak pla blik awal dr breakfast,katany org sblah mnta dia g cna..

en.hubby balik umah, kami lepak2 kejap...
aje/patrick ngn boney sampai...nak bg baby elena hadiah.makc uncle2!!!
wow!!!!set baju newborn bharga rm 49.90
en.hubby pun terkezzzzuttttt....

bkn apa,aje keje skali ngn en.hubby
smlm ada pjam wang kt boss rm 100 so aq cian lah kt dia..

ooo...
petang dlm jam 4, miss eta datang melawat skali ngn en.abang dia.
comel dia..dah lama xjumpa hnya telefon mghubungkan kami..
baby elena dapat hadiah kasut color pink
ARIGATO UNTIE ETA!!!!
bla kena jmput nasi myak,baby elena akan balas hadiah nya ok..!!!

en.hubby mmg xtau nk campur2 'gengs' aq so awal2 dia dah cau...
mak kat bilik-sakit pinggang lg!!

cian baby elena ari ni xdpr mandi cz tetamu ada..hikhikhikhikhik

Monday, 9 April 2012

my husband,my hubby,my lovely pas!!!

minggu lpas,x ingt ari apa tp yg pasti hari bkerja!!
for the first tme en.hubby gendong baby girl...
wlau ada ckt len tp kekok2 pn dia nk jg pegang anak dia,msa tu aq tga wat susu.baby pla pantang x ble lambat....sejak tu lau ada ksempatan mmg dia nak gendong jer ELENA!!

smlm isnin,
mak mertua aq says...msa g giant plentong beli barang,en.hubby leka pilih2 baju baby boyz tp mak mertua aq xnak layan dia!!
wah...!!!!!!
aq macam xble nk pandang wajah suami yg tcinta,
lau dia frust..aq tlalu frust.aq yakinkan diri smsa pregnant & harapan aq mmg nak baby boy, aq doa pd tuhan siang malm..mnta d berikan rezeki anak lelaki,sihat walafiat,ckup sifat & mjadi pengikat kasih sayang ku ngn en.hubby.lg pn aq nk kami bljar bertanggungjawab & berubah!!
kbyakan bragan baby aq beli warna2 yg slamt tp mmg aq mnat wrna biru,en.hubby pn fovorit nya color blue..
bkan mnidakkan takdir/rezeki pmberian tuhan jauh skali nak mengeluh tp aq cuma insan biasa,
'trkesan' d hati ini...aq trima seadanya anak pompuan aq!!
belum soal nama baby msa en.hubby wat surat beranak ari tu...
peg.pendaftaran tu org mlayu tp aq rasa cara dia kurang ajar,sepatutnya dia ckp elok2..hormat org ckit trutamanya en.hubby kam sdara baru tp ble pla org tu blagak!!!!
tnpa bicara dia kta xble pkai nma @,dia terus padam nama ELENA WONG EE NA
aq pn x sngka,lau ble nma aq pilih ngn nma yg en.hubby pilih..dua2 ble pkai kt surat beranak baby girl.
dlm keadaan mnahan marah,en.hubby bsabar..hinggakan dia x sedar ejaan nma dah salah!!!

esok ari rabu,aq cadang nak g pej pendaftaran
mudah2an tuhan mmberikan aq kekuatan & kemudahan,aq nak tukar ejaan dan tukar nama skali.AIRISH ELENA WONG
INSYA ALLAH...aq ikhlas,aq ikhlas pd tuhan dan aq ikhlas mmberikan en.hubby hak nya sbg ayah kpd airish!!!!!!

doakan lah sgalanya bjalan lancar..
byk bnda aq risaukan,
mak mertua balik 22 hb april..
buka buku baru utk bulan jun,aq masuk keje..
airish elena pla antar g pengasuh...
bgaimna khidupan ku slps ini????

Wednesday, 4 April 2012

worse day!!!

aq x sngka hari ni mmg x brapa nak baik utk aq jalani,dari subuh tdi ujan da stat...mmg aq ingt baby airish x dpt 'bjmur' ari ni..!!!!

en.hubby g keje tp dia myb 1/2 ari jer cz nk sttle birth certificate baby airish...jm11 pagi dia blik amik sume dokumen.dah smpai pejabat pendaftaran johor,dowang nk ic aq..cian en.hubby tmpt tu dah la jauh.kena blik umah amik ic aq la dia.

dia nak jalan smula tp pkai motor,ada patut...mtor wat hal!!!
xdapt nk start,cian en.hubby siap bpeluh 1 bdan..masuk umah dia amik kunci van & jalan...

jam2.30 ptang,
aq ngn mak mertua bwa baby airish g klinik ulu tiram,nk cek jaundis.syukur alhamdulillah,bacaan baby airish turun so xyah datang g!!!hehehehe....dari 10.5 turun ke 8.0..

tp xsangka kgmbiraan aq d bls ngn k'PEDIH'an hati....
pej pendaftaran x bg baby airish pkai nma @nama chinese...
aq tau en.hubby frust!!!!!
2) ada 1 bnda yg aq xble share,wlau ia menyentuh sanubari
      en.hubby tp aq perit mmikirkan perasaan nya...jatuh air mata
    tp aq tpaksa tahan cz mak mertua aq ada..sayu hati ini bla 
    ingtkan sgala SUSAH en.hubby hdup ngn aq!!!
aq masuk dlm bilik cz aq x dpt than lg 'empangan' ini dr 'mmuntahkan'air mata.selang 10 mnit,en.hubby tiba d rumah
dr cara dia ketuk bilik,aq tau dia marah...dia letak sgala dokumen & kuar,dia nmpak aq nangis!!!

ya ALLAH,
BILA AQ NMPAK SURAT BERANAK BABY,SAH..!!!!!!
AQ MMG KENA G JGA PEJ PNDAFTARAN TU...
ADA PATUT,TERANG2 AQ TULIS "AIRISH" BLE PULA PEGAWAI SIAL TU..SALAH TAIP 'AURISH'!!!!!!!!!
bkn nya huruf A ngn huruf U duduk sebelah-myblah

rasanya ari jumaat ni,aq kena g gerak nk wat pembetulan nma kt surat beranak tu...
dah lah x bg baby pkai nma cina,
taip nama ble pula salah!!!
             AURISH DARYNA MIRZA
                      sedangkan terang sangat...aq tulis!!!
                           AIRISH DARYNA MIRZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dugaan jns apa yg aq hadapi ni,
xde tmpt lg untk aq bpaut!!!!!!!!!!

Tuesday, 3 April 2012

lawatan klinik

mmg betul org kata bila kita ada ank,tido pun mmg x cukup!!
aq x salahkan en.hubby yg x dpt bgun di tgah subuh...
cz smlm dia dgr baby airish nangis,so dia bgun...aq mnta dia cucikan btol susu
dia bgun wat jga apa yg aq mnta.makac sayang!!!

sehari ke sehari x terasa,kini baby airish dah seminggu sehari
kelmarin,
bawa bby airish g klinik nk dkt jam 2 petng,nasib ari isnin xramai yg datang
so..mmg cepatla tp masa kt bilik 10(makmal) dowang lengah2kan baby pnya
darah..byangkan msa amik darah kt blik 8,org yg lambt dr aq cpt jer settle kt bilik 10
paling binawe....
mnta g bilik 14,tggu mmg ramai org
sbnrnya bilik tu BILIK SUNTIKAN,aq pelik baby airish akan ada inject pn umur sbulan
rupa2nya tgu 1 1/2 jam tu juz dia bg tarikh tmjanji strusnya
wah..!!!!! sape x panas
patutlah ramai member kata,lau g klinik ni msa petang..dowang byk ngular!!!
xckup ker rehat dr jm 12:30 - 2:00petang???
aq tau xbrbayar tp goverment byar ma gaji dowang.

kbyakan org bkmampuan lbih senang mdptkn khidmat dr swasta
ntah lah lau sume cmni,mmg myusahkan!!!

syukur alhamdulillah..
bacaan jaundis baby airish turun ke 10.8
tp 2 hari g kena datang iaitu ari rabu 04 march 2012(due date klinik wong)
x sabar rasanya tggu baby umur sebulan
lambtnya dia pandai merangkak,bjalan & bcakap??????

susu kambing dah try
jemur cahaya matahari dah...
mndi herba cina dah wat..
mndi air oren sunquick pn wat gak!!
last utk ari ni titikkan air buah anggur hijau kt mulut baby

bertahnik ari tu aq dah bg madu
cari kurma susah sgt skrg ni!!!!!!!!

Saturday, 31 March 2012

semangat baru di pagi hari

hello 'pagi'






masa aq tga syok nk buka laptop pagi ni,ummi ttiba coll.
aq aplg mmg EXCITED la....mak kt dapur masak,en.hubby main ngn baby dia.

ummi tnya khabar,
dia kata,nma aq pilih cantik.pandai pilih..mna aq dpt nma tu??
hehehehe...aq jumpa masa aq tga cari nma baby boyz!!!
airish - iris,salah 1 bhgian mata
daryna - baby boyz adryan,gbungan nama aq & en.hubby cuma
               d terbalikkan
mirza - dlm bhsa arab maksudny "YANG BAIK"

ADIK2 AQ TNYA NMA MNJA NYA???
aq lum tfikir pun....ummi kata DARYNA pn ok..

aq cter kt ummi pasal jaundis baby,ttg penyusuan baby & baby yg slalu bgun awal subuh..en.hubby gelak jer dgr aq citer cmtu..

syok nya lau aq d kelilingi family sndri..!!!
cuma satu,
aq XKAN IZINKAN ANAK AQ MAK MERTUA BAWA BALIK SARAWAK.
AQ X IZINKAN DIA SEKOLAH SANA TNPA AQ!!!

serumah ari ni bgun awal,mak tnya matahari x kuar agi ker??
aq mnta en.hubby tgok dr belah dapur cz seingt aq mmg belah cna matahari naik...kan betul!!!
mak mertua aq cepat2 bawa baby airish turun bawa,nak jemur cahaya matahari..yg wat aq tkzuttt......ble pla en.hubby join skali!!!last2 dia naik mnta aq antr botol susu baby,aq ckp la kt dia,aq mna ble suka2 turun.dia rupanya nk 'melabur'...padan muka dah tau xble nk mkn sarapan pgi..dia gatal2 g mnum vitagen tu 2 botol.
last2 mak mertua aq naik ambik botol susu,aq tnya sapa ngn baby???ooo....rupany bni czen en.hubby ada skali tlg pegangkan baby airish..

naik umah,bg baby relax jap...mak mertua aq siapkan mandian baby.dah mandi,baby dah x nangis sgt cm mula2 dulu,dia dah dpt biasakan diri ngn air.


antara adegan2 baby airish ngn granny nya!!!
     

pcik junau col en.hubby tp aq tgokkkan dia tga 'tambahkan' tido nya,aq mnta mak yg jwb tfon.rupa2nya dowang nk bawa mak jalan2...en.hubby mandi saing skali ngan dwang tp dia naik motor!!
aq dah lah lum mandi,en.hubby kata dia x lama.skali nak cari anggur hijau ngn mandia herba cina utk jaundis kt kdai ubat cina.
lama gak aq tggu dia balik,last jm 11 lebih(pagi) dia balik cuma aq terharu ngn 'keprihatinan' nya.dia beli air sarang burung tin(byk gak lah) & air bergas dlm botol bsr perisa anggur 4 botol....
katanya senang lau ttamu brtandang.

fmly pcik junau lepak mula2,
pas tu czen en.hubby kt sblah umah tu pun datang...
last2 czen en.hubby-andrew gaung sampai,sowang g..khin rash timban aka kibin(dia bg baby airish ang pow)hihihihi..
akhirnya...
rizi 1 family dr gelang patah tiba
tharu gak lah ngn lawatan dowang!!!rizi bg baby airish wang & bini dia bg hamper baju!!!
pelik tp benar,baby airish dpt baju biru???hehehe..



kpd insan2 ni...aq btrima kasih sgt di atas 'keprihatinan' anda sume!!!!

JAUNDIS...

28 march 2012 (rabu)

aq col kak ani..tukang urut.nk book dia ari ni utk 3 ari,dia dtg jam 9 pagi cz jam 10 ada tmpt len dia nk urut.terasa 'sedap' dia urut, yelah bhgian rahim dah 'berusaha' keras dlm proses bsalin.
dah abis berurut,mak mertua tertarik nak urut sekali cuma aq kecewa cikit cz kawan aq bsalin bayar rm100/3x urut tp akak ni da ckp awal2 utk org lps bsalin rm50/1x urut.da tlanjur col,aq tpaksa bayar lah!!!!mak cas biasa rm30/1x urut.

~pagi td aq da col klinik tiram,inform pasal aq da bsalin,
  dlm jam 11 pagi nurse datang,dia check baby ada sedikit jaundis
  so dia mnta jm2 ptg datng klinik.ibu xyah,baby jer...

aq col en.hubby,masalahny dia kt port tnjung pelepas.dia try balik tp mkin lwat ckit.
sampai jer..aq mnta dia makan dulu smntra aq siapkan baby & brang2nya.mak akan bawa dia.
xlama sbnrnya proses check tu msalah en.hubby kata buku tu nurse salah antar bilik...cian baby bacaan 8.8,jumaat kena g lgi.

dalam mnunggu ari jmaat,aq byak bg susu badan.cmpur susu botol nk bg dia byk buang air kecik ngn besar.

30 march 2012 (jumaat)

aq bsiap pagi2 cz ari ni en.hubby xdpt ikut.x sangka jumpa kawan lama kt klinik(elly suriany).dia ngandung 3bulan,syukur skrg ni mmg 'musim' preggy ker???????
aq x tgok pn nurse tu inject kaki baby,CIAN!!!
MASA AMIK DARAH TU,AQ TGOK..MYB MMG BABY AQ KUAT SMGAT,DIA JUZ NANGIS KJAP JER.

ALLAHU AKHBAR,bacaan jaundis baby naik 12.3
napa mcm tu??mkin sbb mknan yg mak bg tu 'panas' sgt???
iyelah dia byk bg mkn halia..
cuma ada 1 bnda aq rasa yg x settle lg..
uri dia blum tanam..xtau nk tanam mana.tanah kt tepi flat ni keras & bbatu.
en.hubby ngn mak tpaksa bkje keras gali lubang kt tanah bbatu tu..cian pla smpai sakit jari en.hubby.katany xpe,demi baby yg tcinta!!
so,esok kena datg amik darah lg

31 march 2012 (sabtu)
awal en.hubby antar,ari sabtu mmg xramai org.proses jap jer..
nyesal xmnta en.hubby td tggu...ALHAMDULILLAH bacaan jaundis baby dah trun ckit 12.0
dah lah ujan dr subuh,tggu teksi pnyalah lama.en.hubby mula2 kata dpt amik last2 xjadi.rupa2ny,achong pakai jcs 7328 cz jby g servis.
cian ank umi..sejuk.nangis kuat,mak tpaksa bawa dia tggu kt dlm klinik.jam 9.20 pagi,teksi baru smpai.nasib!!!!
isnin petang,nurse mnta datang lg.so aq ada masa 2 hari nk jemur baby kt panas matahari.mudah2an jaundis dia xde terus!!

en.hubby lmbt balk.nak dekat jm 6.30,yelah slalu awal balik cz dia nak main bola sepak.mak dri jam 4 lbih td g bjalan....tggal kami berdua jer!!
aq sms en.hubby belikan PETPET NEWBORN.
smpai ecnsave en.hubby col tnya "yg up to 5kg nweborn???"
hehehe...baru dia rasa beli brgan baby.murah pal rm29.95/pek
terkejut....sampai2 kt umah.aq tnya buy 1 free1 ker???


mlm~ada tetamu btandang.
  sudin ngn bini skli ngn ipar
  udek 1fmily ngn munui skali

xmkn malam,lewat tido...

Monday, 26 March 2012

THE DAY HAS COME!!!!!!

the day........

subuh td rasa pelik semcm jer perut,ingt sakit cm biasa jer..baring pn x sedap!! g mnum air suam,lg ada....bgun pagi siapkan brg2 keje en.hubby,mlas nk layan sakit ni.iyela...aq lau tido mlm mmg x selesa pnya.
aq amik breakfast,pn lg memulas....
aq masuk toilet...sama gak!!
mybe panas,aq try mandi air sejuk..pn sakit cmtu...
en.hubby g keje..aq ngn mak lepak kt ruang tamu smbil tgok tv
mslah nya,aq kena baringlah!!!
aq msuk bilik sms achik gee..tnya psal sakit
aq coll umi...dia kata tu tnda2 nak bsalin lah tu.aq kta kt dia due date aq 03 april,06 april ngn 11 april 2012..
umi kata cepat2 g hospital check,kena cnfirm betul2!!!

aq citer kat mak,jwpan dia sama ngn umi..
aq coll en.hubby...mnta dia stanby,jgn keje jauh2
aq kemaskini checklist g hospital ltk kt ruang tamu..
aq kata kt umi ngn mak,aq ble tahan lg sakitnya so nnti jer g hospital.bila x tahan kita GERAK!!!!!

sempt kuar msuk toilet,tido,makan!!
jam 2 ptg aq mnta en.hubby balik..nk g hospital
bkn apa..takut risiko.umi kta takut aq xsmpt branak kt hospital
iyelah..tkut ada komplikasi,lemas dll

en.hubby makan,mandi
siap2 dan trus naik van g hospital sultan ismail
yg aq nak gelak,dr pagi msa umi kata aq akn bsalin
air selusuh yg chik bg tu asyk bteguk jer...
minyak bioselusuh kak liza bg tu pn...sampai cecah kaki kt hospital lg mnum
ayat selusuh maryam baca
achik achong mnta bbyk baca surah kursi

sampai cna,guard xbg mak naik atas.cuma suami
daftar kt kaunter,aq masuk check...en.hubby daftar bilik
doctor ppuan tu kata aq da ble masuk labour room cz bukaan dah 4cm...wah!!!! aq x stanby apa2 pn dr segi mental.x ari ni myb esok aq bsalin...
aq kena suruh tukar baju hospital,doctor tu mnta aq masuk toilet settle apa yg patut.masa aq buang air kecik tu,da da DARAH!!

bju yg aq pakai dr umah bg kt en.hubby
duduk kerusi roda,nurse antar g blik bsalin
aq dibaringkan..
doctor check bukaan,pecahkan air ketuban.giler sakit!!!
lg 4 jam dwang nak cek bukaan,mmg lpas air ketuban tu dia pecehkan sakit tu mkin kerap....tahap kesakitan mkin naik
aq mnta inject than sakit...xde beza!!!
aq mnta lg...nurse tu kata xble tggu 4 jam lg bru ble bg..
aq cuma ingt mgucap,salawt,al-fatihah,3 Qul & zikir
masa sakit tu cm nk buang air kecik/bsar.bla aq teran xkuar..
kengkwan kata x kisah 'bnda' tu buang kt katil cz mmg dotor/nurse x bg g toilet dah...

asal jer sakit,aq tern xkuar jga sisa kumbahan tu.
nurse tu in charge bilik bsalin ni...nma dia zaitun bt ali
loghat dia cm dia ni ogre kelate
masuk doctor ppuan melayu ngn cina..ada nurse tmbhan 3org
asal sakit datang jer..teran terus gn nafas yg pjg

2nd..doctor mlayu tu kata ni nk kuarkan bahu baby,
tarik nafas dn terus teran,
kuar jer baby,ltak atas perut aq.nak potong tali pusat.
SUPRISE.....!!!!!!!!!!!!!!
BABY GURLZ..............Airish daryna mirza bt ryan wong
                                       26 march 2012 jam 6;22 petang
                                       2.46 kg
aq ada gak kena jahit tp xsampai 1/2 jam..
nasib sedut gas lau x,dah ttendang doctor mlayu tu!!!

antar masuk ward 4C katil NO.20
tepi sekali bdepan ngan toilet,senang nak gerak

en.hubby belikan aq makanan cz msa mkn mlm hospital da lepas,aq mnta bawakan skali brg2 aq yg lain cz aq kena tukar pad.....lama gak dia g carrikan aq maknan hgga aq ingtkan dia balik tp x mkin lah cz dia tau aq penat & lapar
nurse tnya da tukar pad???
aq jwab lum cz en.hubby baru amikkan brg2 aq..

last2 sampai lah dia,
aq hepi..cz aq mmg lapar & dia belikan aq air milo panas!!!! nasi kosong ngn sup ayam panas2.
lepas settle sume,dia cau...cian kt mak tgu kt bawah.
susu kan baby,aq makan & tido
mmg xble lena cz sakit,penat,x biasa duduk ward,risau kt baby...
kejap2 dia bgun,lapar...aq susukan tambah aq curi2 bagi mnum susu formula
last2 kenyang...nyenyak dia tido!!!!
ada 3 kali aq tukar pad,
nurse announce sape2 balik t/hari g check kt bilik doktor,YA ALLAH check jahitan luka...
skitnya hnya tuhan yg tahu,aq pegang lengan doktor tu!!!
last2 doktor tu ckp "than ckit,puan tarik nafas"

dah check,g katil semula...baby tidur lg
breakfast org da letak kt meja(AIR MILO,MEE AYAM REBUS)

rutin biasa,bg baby breastfeed & dia tido
nk tggu jam 12 t/hari pnya lama..
tggu akak mlayu tu abis mndi,aq pla ganti...pkai pakain sndri sgala
org antarkan mkn t/ari msa aq tga bg breastfeed...kt baby
nurse nasihatkan makan dulu sblm balik
sedap gak tgok juadah nya...(nasi ayam,sup ayam,buah betik,air mineral)

masa mlawat dah tiba mnandakan masa balik umah...
ramai da yg datang,last2 en.hubby ngn mak datang...hepi nya!!!!
mak hepi tgok cucu nya...aq mnta en.hubby settle hal kuar hospital
lama gak en.hubby settle...
akak cina depan aq tu da cau dulu,
sblm balik kt kaunter tu nurse tu bg en.hubby buku klinik baby ngn borang wt surat branak
jauhnya en.hubby parking van,tp aq tetap gagah kan diri utk jalan
sampai umah...tgok ruang tamu,aq da agak mmg en.hubby pnya keje(selerak)
tp xpe...
cz dia siapkan tmpt aq baring kt ruang tamu,tilam adik dll

lupa col klinik tiram inform dah bsalin
en.hubby x beli set bsalin mustika ratu
urut esok jer la..

sepupu en.hubby- udek kt tgga sblah tu datang btandang(jm9-12 t/mlm)
selang 1/2 jam spupu en.hubby-miit pun sampai

en.hubby teman tido kt ruang tamu
mak tido bilik dia...
baby bgun subuh...nk menyusu..

KEHIDUPAN SBG IBU BMULA & EN.HUBBY DAH JADI AYAH!!!!!!!!!!!!

Sunday, 25 March 2012

diary before labour!!!!

today, 24 march 2012(saturday)

bangun pagi td siapkn kperluan en.hubby utk keje.dah tu,dia gerak.ingtkan mther in law x bgun..
hihihi..tbgun tp aq rehat diri kjap kt bilik.da tu lepak kt luar sembang ngan mak..siap2 aq ajak dia g
'mrayau' kt depan..beli maknn.

ada lah...kedai runcit tu jual ubat gigi darlie tp kira cam borongla...xde kotak.2 biji rm5 so aq beli speket & mak beli 2 pkt.hihihi...untung lah!!! rupa2nya,dwng angkat dr kilang

petang bawa mak g depan flat ni cz ada pasar malam,byak gak kitaorg borong mknan pasar mlm ni,
nasib lah mlm dwang g umah adik ipar ana kt blok D,kiranya party la tu...
tag sedap bsembang 3 org.datang pla bapa sedara en.hubby(mr.junau) satu fmily..lepak smpai jam 12 t/mlm..yg wat aq meradang aq baru nmpak punyalah nakal anak dia..ya tuhan!!!!
da lah xdgr ckap mak bapa larang,waduh..bisa pecah kepala!!!!



25 march 2012(ahad)
~en.hubby cuti
~jnji en.hubby nk bawa g kulai tgok ikan
~lau sempat g danga city mall

sume clear tp cian salah tmpt,oleh krn jarang bjalan area bandar jdnya kami xtau sgt jalan2 yg ada.'tlepas' bawa g teluk danga bay...xpe..ok gak bg mak tgok kaw.pantai & singapore kt sblah tu!!
xdapt gak aq g expo tu...wah..FRUST!!!!
lau tau baik aq g sndiri ari jmaat tu,biarlah xde rezeki...nk wat cmne!!!
bln october nnti bwa baby gurlz skali g cna...aq stanby simpan duit "TABUNGAN EXPO"
HAHAHAAAA......AZAM TU!!!
ada 6 bulan tu..rm 600 mesti ada!!

sampai kat flat.mr.junau jmpy g umah dia...pas nk g main bola.kitaorg balik
mlam mmg penat..iyelah ble kata 1/2 johor g round..hihihihihiihhiiii

Thursday, 22 March 2012

waiting for the big day!!!

my mother in law arrived safely in senai airport,
long tme no see...
(last chinese new year 2011)

before that...on 19 march 2012
CARREFOUR,buy 'dapur items'....tp sempat rembat besen bayi
ngn horlick packet..hihi,xpe ada yg bayarkan!!!
mau xbyk,satu troli..tp en.hubby smpt beli penyodok 'poopooo' aben(red color)





on 20 march 2012
sehari sblm mak mertua tiba..ushar kipas duduk & storage baju.
last2 stop kt ECONSAVE...rembat DUMEX DULAC 4 the newborn,ap 4 baby boyz...




da beli mulakan proses pmsangan...
ttiba datang idea nakal en.hubby-dia mnta kirakan sume duit syiling yg ia simpan...penat woo!!!!!!!!!!!mula2 asingkan,barulah kira.


around rm 600.00
en.hubby kata tu la ASET TRBESAR DIA...hahahaha


hari ni g check klinik lg...
naik 1 kg,total 64 kg...giler heh!!!!!so kepala baby da turun,
bila2 masa akan bsalin.mna2 tanda bsalin,cepat2 g hospital.
perasaan takut pla ttiba myerbu...seram nya
sarap mnum anmum materna ngn IBERET,rasa mcm da lain
sumbat ngn bread gardenia..last2 masuk toilet 2x.sembelit ker??
sakit nya,gini ker sakit nak beranak??
en.hubby da inform,lmbat antar.aq x ajak mak mertua..cian dia penat.mlm td sembang ngn en.hubby hgga jam 3 subuh!!!
nasib,
masa kt hospital xde bnda yg kurang 'myelesakan'
last2 en.hubby jemput aq.potong stim la,aq baru nk bjalan nk carikan baju untk mak mertua.
sampai umah...ntah,ttiba aq rasa air liur dlm mulut makin perit
stnby lari g toilet dan.....
3x keluar sgala bnda kt perut tu,wah!!! x pena gini....

air selusuh,chik watie kirim kt anna.makac chik!!!
air zam zam tu mnta achik gee belikan kt melaka..
mlm ni nenek belah abah akan tiba kt seremban,cz czen aq da nikah ujung mggu ni...pcik zul kata aq kena datng lau x dia cucuk mata aq!!!
susahnya bekas askar ni...aq tggu hari jer,gmna nk gi???
ira pla asyik xdpt nak cntact,dia lg sedap.dekat jer kt sungai buluh.

lari dr topik..
aq sungguh x sangka,abg dinan sggup wat umie camtu....
napa lah parent aq pindahkan dia dulu dr sekolah agama tu dulu??
last2 da jd apa?? ain tu x tau la...


SEDIHNYA,
DA MNTA IZIN NGN EN.HUBBY NAK G DANGA BAY
TP LAST2 DIA X BG...frust cz nak bawa mak jalan2 g danga bay sambil shopping brg2 baby..
katanya ahad jer la bjalan tp x g dnga bay...

Monday, 19 March 2012

confius????

baby boyz/baby girl????

aq rasa masa mengandung ni,da 5 kali g scan baby..aq chek kat klinik kerajaan & klinik swasta
tplau ikut klinik ni ialah pakar wanita.doktornya llaki,DR WONG.
jantina c kecik ni xdapat d kenal pasti
en.hubby kata mybe dia nak bg suprise xpun dia 'pemalu'
ntah lah ramai yg cakap baby girl tapi ramai gak kata baby boyz,lau ikut keturunan mmg baby boy.
lau ikut tekaan mmg baby boy.aq xde morning sickness,aq xsuka pakai baju mgandung,aq suka
makan bnda masam....aq lg larat keje,jalan kaki.en.hubby lah yg kena alahan,tiap2 mggu ada jer
sakitnya!!!
sume keperluan baby pun aq pilih warna2 selamat...langsir bilik baby motif kartun naruto warna biru,aq dukung bbudak(baby) boy sume xnak..merengek jer...ntah lah napa??mybe jntina sama kot?


patutnya,
hari ni gi beli besen mandian ngan susu tepung untuk stanby...xjadi pla.
t/hari: czen en.hubby btandang
petang : makan kt luar,kena balik cepat.bilik aben blum settle
petang ckit : spupu en.hubby yg tggal tgga sebelah mnta ambikkan keretanya
petang byak : en. hubby main bola
malam : kawan sekeje en.hubby mnta antarkan g balai polis wt report passport hilang

xjd nak makan luar,aq penat dah(emosi aq yg penat..hihi)
masak bubur nasi,
aq makan ngan gula,en.hubby makan ngn kicap soya
last2 layan bola, LIVERPOOL VS STOKE CITY
en.hubby ni fanatik giler kat LUIS SUAREZ,jgn dia bg nma tu kt c kecik ni pla!!!

aq cuma jumpa nam ni,
 baby boyz  EMERIEZ ADRYAN MIKHAIL @ MARSHALL EVAN WONG EE
 baby gurlz AIRISH DARYNA MIRZA @ IVY IVANKA WONG EE

THE GRANNY COME THIS WEDNESDAY!!! 21 MARCH 2012

Saturday, 17 March 2012

LaSt rEqUeSt


lau minyak selusuh tu da ada, jnma biodex
kawan stu kje yg bagi.minyak kelapa dara la tu...




penat aq usha kengkawan,xde hsil juga
aq try online,
Alhanduliilah..ada gak,ada satu abg tu jual 1.5 l rm20



kurma ajwa/lebih di kenali sbg kurma nabi..
mahal la..nak beli 1 kg cecah rm 100 lebih
tp ada gak yg pack kecil
250 gm rm 29.90
bnda ni bagus untuk letak kat lelangit anak!!!


yg ni pla package satu set,
air zam zam 250 ml + kurma ajwa 100gm
arga beza ikut individu yg jual..


sebenarnya,aq tlalu takut utk bsalin...ntahlah napa tp yg aq takut
ialah aq xde pengalaman & tlalu byk 'benda' yg tpendam jauh
d lubuk hati ini.suami aq ialah sedara baru,lifestyle dia ialah free
sa ble teka hidup dia xde pengangan sblum ni.
bukan apa,aq tringin gak suami yg wat kan air selusuh...
sama2 pilih brangan baby,caring kt aq mksudnya 'romantik'
dia xpena sentuh perut aq,xpena sapa baby kt perut...
mula2 dulu dia setuju teman aq masuk labour room tp agak nya
SUDIN(laki INA) da citer bnda x baik,dia kta mna ada org tman bini beranak,org lain ble beranak sndri.aq juz jawab,rew tu
ble tgok bini dia siap sambut anaknya lg...
aq teringin d jga umi kt kg...ingin bpanatang kt sabah,aq tau
bkan umi x ambik berat tp tlalu byk 'benda' tjadi.aq pun xnak kusutkan keadaan dia.cuma aq doakan hidupny sejahtera selalu
dan moga Allah S.W.T mmberikan dia kebahagian dunia akhirat.bkn dia x pandai didik anak tp kehidupan tlalu 'kejam' pda dia..kalaula kami x susah mcm ni,xtau salah ktne tp
kami slalu 'ttindas'.aq tgok mak ngah ok jer hdup dia,uncle joe
pun maintain jer,achik gee wlau hdup merantau da stabil ekonomi,uncle seri walau cukup mkn tp da tggal bndar da bbrapa tahun,achong pun wlau xcukup tp aset dia sikit2 dia
majukan,maksu xyah cakap la dgn lagi pegawai pnjara tggal pla kt miri,mama xde suami tgunggan 2 org hidup ok jer..tapi
nasib x sebelahi umi..cian dia!! dulu jd cgu tadika tp pak sedara
dia jahat,mcm2 cara dia singkkirkan umi dr jawatan tu...
lau belah abah,
mak long mmg berada,pk ngah pn sama,achik sham kt n9 pn
senang ikut suami&anak2 dia sume keje besar,achik arai
da kira org kaya dah,achik rosni laki bini keje kerajaan..anak cuma 3 org,achik kenang berbisnes,achik nang ngan achik shima xya cakap..org bujang,pcik tengku wlau mcm tu pn sikit2 da naik,pcik eddy pula biasa2 ja...tp abah???


kenapa lah kami bukan org senang???napa lah nenek moyang bkn org kaya??lau x senang anak cucu....
umi 'sakit' tp bkn fizikal tp emosi,hati dan perasaan nya
tlalu tdera ngn kehidupan ni...
dia pentingkan pendidikan dr kecil,
tp tgok aq study smpai STPM,interview mesti xdapat,
lau 1/2 kali xpe..bkali2 dah.bkn apa mmg aq dapat tawaran universiti tp aq tolak diam2,aq mac ingat masa kak ira ungkit
yg aq ni sume 'baik' d mata abah ngan umi sedangkan aq cuma anak angkat wtpe nak susah2!!!aq xnk parent aq mblanjakn wang untuk aq masuk u sedangkan kak ira ngn abg dinan
xlam lg akan abis sekolah.
aq keje ambik part tme,last2 keje merantau ikut kawan
ntahlah..mmg da jodoh ngn suami tp tlalu besar ujian tuhan bg
krna aq 'di jadikan' sbg pemimpin.
SPM kak ira x bagus so cntinue nursing study,sangkut sparuh jalan cz nak kawin...(darah daging umi ygsulung ppuam)
kemudian abg dinan,
PMR ngan SPM pun x bagus!!!
masuk kolej yayasan sabah until graduate tp xdpt tawaran keje
so sambung kat LABUAN pla..awal mggu ni wat hal pla!!
(anak llaki sulung umi)
kak ain..ntah lah..mggu depan result SPM kuar,
terus-terang aq ble jangka dia x lulus..

aq bukan apa,aq terasa bsalah pd umie krana x dpt mmbanggakan dia,aq jga xdpt balas JASA dia.
aq mohon ampun dr ujung kaki-ujung kepala,umie ada saat
jika di izinkan tuhan.ayu akan wat umi bahagia & bangga!!!
INSYA ALLAH
p/s:apa abg dinan xsedar dia ialah ketua keluarga??
apa kak ira xsedar peritnya umi bila dia wat hal
sedangkan dia pun da jd ibu??
dowang ada fikir mcm yg aq fikir ker?????????????