Search This Blog

Monday, 21 November 2016

all about money for life

Last week,
join seminar about freelancer.
ilmu yang di share memang sesangat berbaloi dan bernilai.
fokus utama : apa yang kita nak?apa yang kita kejar?

*money for our life...akan cari jalan untuk capai benda itu.


terbuka minda untuk bekerja sepenuhnya dari rumah.
buat masa ini,hanya hujung minggu sahaja fokus tuk home business 
jual makanan dari rumah and delivery to customer.




bebas bekerja tapi kepuasan bila bekerja dari rumah sebenarnya.
walaupun penat siapkan barang jualan di hujung minggu tapi bukan setakat masyuk $$$ ada pengalaman yang kita kecapi.
adventure hidup jika kita punya azam dan kekuatan dalaman tu bersatu.

mungkin kebanyakan orang,akan memberi jawapan...untuk mencari duit lebih supaya dapat
menyenangkan family.itu realiti...

bagi aku biasala,upgrade hidup sendiri.budak setakat STPM je...member2 semua keje
bagus2 even da 2x naik amik skrol.segan juga...
aku nak hadiahkan rumah untuk suami dan umi
aku nak hadiahkan suami kereta..
itu targer "blur" aku sekarang.



aku berpegang pada satu pepatah 'DISETIAP REZEKI KITA,ADA REZEKI ORANG LAIN"
sepatutnya kita berbagi rezeki sesama manusia.apatah lagi yang miskin,anak yatim piatu dan orang2
tua...sedekah itu memurahkan lagi rezeki kita...

sentiasa positif,bersangka yang baik2,doa yang baik2 dan niat yang baik2.

terasa juga bahangnya bila belajar tak setinggi mana.bukan sanjungan yang aku mahu tapi ilmu
banyak yang aku belum tahu dan teringin nak menuntut lagi.

terutamanya sekarang dunia di hujung jari...segala urusan 60% pun memang melalui laman maya.
shopping,banking,booking dan macam2 lagi...

target sederhana aku ialah penuhkan tabung travel.
dah mark kat dalam mimpi...aku mahu ke mana jika punya rezeki.
jadi melalui kerja offline,home business hujung minggu..masih belum boost $$$...
alternatif nya aku kena cari keja as a freelancer sebab lambat laun aku kena duduk rumah
bila anak2 da berlainan shift masa sekolah.

bayaran pengasuh mungkin naik
bayaran sewa rumah mungkin naik
bayaran sekolah mungkin naik

dengan keadaan ekonomi negara yang malap di tiup angin...
adanya cukai GST memang perlu sebenarnya tapi kena jaga kebajikan rakyat
tapi apabila subsidi di tarik sana,sini...berapa banyak yang kena di belanjakan??
yang memang tak ada pulangan....

ini mimpi aku!!!

aku kata malam tadi pada adik aku,
tidak salah berangan...free aje,tak payah bayar
biar kita jadi mat jenin moden...jika mat jenin dulu jatuh pokok...
kita biar jatuh pokok tapi kena bangun...kejar mimpi itu,jadikan ia realiti.

now it's our time to wake up
to transform into dream catcher
back to our track...

ada duit-mimpi bole jadi real
nak duit-kena usaha
usaha-kena ada ilmu & networking

#elensha
nov 22 - hidup mesti ada umphhhh....

photo semua kredit tuk pakcik google.

2107~2018~2019~2020~2021~2022 = 6 years target to me.

Thursday, 17 November 2016

terkait posting adik ipar dengan insurans travel

salam jumaat 18 nov 2016

sebelum memulakan kerja pagi tadi...adik yang duduk sungai besi inform
suaminya telah di berikan arahan untuk posting(tentera darat) ke sabah.
aku cuma cakap jangan lahad dato@esscom,
bila dia jawab,memang kena kat situ pun.
terkejut beruk dengar,aku tahu ajal kat mana-mana.tapi kita usaha untuk
terus hidup.bukan apa,kawasan sana seperti pintu keluar masuk untuk 
ke kawasan negara sebelah sana.lagi-lagi percen kejadian culik kerap berlaku.
yang memerlukan duit untuk penebusan.
tapi kalau da 'jodoh' posting ke sana...demi negara tercinta & amanah pada 
pekerjaan.pergilah....

adik cuma 'usahawan' dari rumah maknanya bukan suri rumah sepenuh masa.
anak buah aku yang sorang da masuk sekolah darjah da pun sorang lagi masuk 
tadika..kiranya da besar juga.

Aku nasihat kan adik ipar untuk amik extra coverage insurans untuk mereka
satu family..kita SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN kata pepatah.

moga segalanya di permudahkan,

tengah hangat topik posting,aku usha laman2 web yang menyediakan travel insurans..aku tertarik pada dua bank ini,

www.maybank2u.my

www.hongleongbank.my

masa kita booking atau beli tiket kapal terbang akan di sertakan sekali pekej
insurans...tapi ada baiknya kita ambil terus travel insurans.

a) single trip

b) annual

amount pun berbaloi dengan apa yang kita tidak tahu apa akan terjadi pada
masa depan.ada area-area yang dia asingkan untuk pilihan kita.

~asia
~europe
~worldwide
~malaysia

jangan memandang mudah sebenarnya perjalanan kita.
tidak kisah atas urusan rasmi,kerja ataupun bercuti.
banyak yang akan berlaku yang tidak pernah terlintas di fikiran.

kita ada ibubapa,adik-beradik dan keluarga
sayangi hidup anda
kerana apa yang berlaku pada kita akan memberi kesan terhadap mereka.

hatta keluar rumah pun kita sudah berhadapan dengan macam-macam risiko,
jadi belilah insurans untk kebaikan diri sendiri.

semalam juga,
suami bertanya...andai kata kita juga kena posting ke borneo.macam mana?
aku cuma jawab.kena buat passport dan imigresen check.
simple...sebenarnya masuk ke sabah ada yang senang tapi masuk sarawak tu
yang payah...apa-apa pun kita bersangka yang baik-baik.


~ayuadinah~

Tuesday, 15 November 2016

international school

www.chis.edu.my

open register atau sesi suai-kenal akan di adakan pada sabtu ini 19 nov 2016.
sekolah ini yang pertama di kawasan kejiranan aku selepas international college.
dengar nama pun memang upgrade la..
dalam carian di laman Facebook..ada seorang ibu bertanyakan yuran.
aku yang membaca pun terasa pahit nak telan air liur...
yuran pendaftaran rm250
bayaran bulanan rm2000
tapi untuk 2017 ada diskaun sehingga 30%

itu hanya untuk seorang anak agak-agak rm1400 sebulan.
memang kita akan memikirkan kebaikan anak tetapi terpulang pada ibubapa sendiri.

dari views,rasanya memenag berbaloi
jadi kita akan ke sana pada sabtu ini untk servey.

kita tidak tahu rezeki yang tuhan berikan.
mungkin apabila Elena nak naik darjah satu,rezeki dia masuk sini...siapa tahu?

sekolah ini bersebelahan dengan INTERNATIONAL CRESCENDO COLLAGE dan berdepan
kawasan perumahan bersebelahan dengan kawasan kedai dan akan datang restoran cina PEKIN.

dari rumah tidak jauh,dalam masa 5 minit menaiki kereta.kena u -turn kat depan bangunana oren
PHHP.

Tahun 2017,anak2 masuk sekolah tadika cina
kerana tadika kemas fullhouse & taski - umur elena belum cukup.

soal transport,boleh saja aku yang hantar dan ambil kemudian dwang akan check in rumah pengasuh.
dalam jam6 petang ambil semula dan balik ke rumah bersama-sama.

terlalu banyak sebenarnya keperluan hidup
kita depani saja..


with love
-ayuadinah-

Monday, 14 November 2016

ayamas

www.kedaiayamas.my

macam syok ajer...nengok promosi dwang tuk november ni.
plan nak bawa anak-anak jalan ke sana tuk food travel..
kena fix ngan date dan kerja juga.


walaupun mcdonald ada cakoi - ala kuih yang kita makan waktu petang duk kt kampung.
da upgrade da kelas kau ya cakoi..ayamas ada 'ang ko kueh'...amik kau!!!


industri makanan makin kembang mengembang,
marketing pun macam-macam da untuk menarik pelanggan membeli,
yang penting amalkan gaya hidup sihat...

 berbaloi tak,combo ni??
sekali sekali tukar tekak,reward tuk family 

revolusi on9 shopping

lazada makin lama,makin menggoda..

1st - hubby selalu tanya pasal dia

2nd - kawan saya(planner) tanya pasal order barang electronic

saya rekomen kan je walau belum ada pengalaman shopping dengan dia lagi.
selalu usha pun barang jahitan & mesin jahit


november 2016

Meniti sebuah kehidupan bukan dengan hanya meneruskan saja jalan hidup ini.
juga terlalu bosan jika rutin asyik berulang
hidup siapa yang tidak pernah susah atau gundah gulana?

dengan keadaan di Malaysia
minyak masak 5kg dari rm13.40 naik keterlaluan sehingga rm20 lebih
hingga ke hari ini,belum berkesempatan membeli yang baru dengan harga baru.
namun,
hampir seminggu juga aku asyik fikirkan soal rugi..kenapa tak sediakan stok awal-awal?
bukan kita tahu kenaikan terlalu mendadak.
kita kena terima atau terpaksa.
tapi..di sudut kampung sana...aku terfikir,akan ada seorang ayah dan ibu akan membilang dengan jari.
akan mngira duit syiling yang tersimpan.

minyak kereta..rasanya aku sudah mampu mengagak yang tiap-tiap 1hb akan ada berita yang membuat orang ramai berbaris di stesen-stesen minyak.

bila dua-dua minyak ini meningkat harga maka akan memberi kesan pada barang harian.
mungkin nasi lemak?
mungkin ayam goreng di pasar malam?

hidup di bandar ada susah,ada senangnya.
begitu juga di kampung....

satu fenomena yang aku selusuri tahun ini yang membuat aku 'terbuka'
fenomena 11 november..bila online sale terutamanya dari negara China mengaut keuntungan berbillion....rezeki.
walhal tarikh ini ialah ulangtahun kelahiran adikku-zhi ming yg ke-20 tahun.
marketing yang sangat-sangat berkuasa hanya dalam masa sehari.

hidup ini untuk belajar dan belajar melalui hidup

ayuadinah@elensha empire