Search This Blog

Wednesday, 22 February 2012

AROWANA-MY HUBBY HAD A 'NANO'


my hubby mmg mnat pelihara binatang,salah-satunya ikan kelisa/AROWANA..
bkn apa sbnarny,smlam ikan kelisa yg kami bg nam NANO tu sakit kot!!
sisik atas badan dia tukar warna hitam mcm kena lumpur jer..
aq tlg cari maklumat kt internet tp satu pn x jumpa sbb pnyakit ni,
cian pla,
1)kat hubby cz dia sayang sgt kt nano ni,da 3tahun.
gambar dia ada dlm post sblum ni..
2)kat NANO,cz dia mcm stress jer.berenang ke sana ke mari..
nk kata dia sakit tp xde tnda2 lain selain sisik nya tukar warna,mkin sbb air..so aq mnta
hubby tambah air,garam & anti-klorin.my hubby tambah skali 'BLACK WATER'
ESOK,
kena tgok hasil keputusannya,
lau teruk sgt kena bawa g klinik haiwan kot!!!!

Friday, 17 February 2012

ayuadinah

  • balik keje td mmg penat giler,myb cz ujan turun petang td..tetiba aq jd takut utk bersalin & aku takut pla bla da ada anak esok lusa,ble aq jd ibu yg baik????ble aq jalankan tggjawab aq sebaiknya???
  • sekarang aq da pening cz wang aq makin mnipis cz beli keperluan baby ngan berpantang sekali..giler,benda ni mmg x tfikir dlam otak aq slama ni.harga pun ble tahan...aq shopping barang2 aq pn x camni budgetnya
  • my hubby kata; RILEKSLA....slow2,msalahny sedarkah dia aq ble d katakan tggu ari jer lg...aq kata kt dia lau la aq xbeli brg2 tu sikit-sikit mkin lau beli skali,kluar biji mata tgok arga.agak2 ada rm 1k.boleh dia juz SENYUM jer!!!
  • aq skrg cnfius,yg mna ok jnama avent philips/tommie tippie??cz aq nak cri sterilizer ngn warmer.bnda tu pn nak kena beli dua cz satu set antar umah babysitter..
  • my hubby nak beli katil baby tp kawan2 aq kata xyah cz baby ni cpat mbesar..RUGI.sbnrny aq nk antr kt babysitter,senang nnti nk monitoring baby cz aq ingt xnak biasakn baby tu pkai buaian.aq da usha bbrpa kdai,da book!!!!
  • ni lg satu,aq dok tga 'jatuh cinta' kt stroller...ada biru,tarqouise & purple!!! feveret color aq mstila purple & hubby color biru tp pelik cz aq xde pla kepingin nak beli baby walker????
  • aq book da tilam kekabu nnti antar kt pgasuh,tilam foam oakai kt umah jer..yelah,dia kn nanti yk mghabiskan msa kt babysitter.
  • yg mmeningkan kepala aq,bnda nak beli utk baby,utk aq & utk mak mertua yg akn jga aq kt cni msa bpantang nnti..aduisss!!!kopak lah dompet ku!!!
  • ok ker dia jga aq,yelah mak mertua tu???slalu jumpa pn msa aq ngn hubby balik kg,tu pn dlm 3mggu jer..xsama ngan dia tggal ngn aq utk sebualn?????
  • gmna la nasib aben ngn kasih lau aq da bsalin nanti??ok ka dwng kt bilik??aq ingt nak beli sangkar yg ada 3 tingkat tu,ari tu msa g usha ada tokey tu offer rm300.survey2 lu la tmpat lain..tp my hubby kta xkan nak letak kt belakng??panas tu,kang DEMAM pla!!






       keperluan utk berpantang;

~set bersalin mustika ratu rm165.90
~bengkung leesa formula rm 47.00
~ubat periuk 2 paket
~manjakani serbuk
~mandian herba bersalin TYT
~mustika ratu rempah harum sari
~losyen hali mustajab
~mandian lulur
~tungku besi
~minyak urut serai
~pati ikan haruan
~jus/jeli gamat
~bidadari dcl
~tungku herba leesa formula
~selimut
~extra kain batik
~breast pad
~NURSING BRA
~maternity pad/overnightwing pad
~AIR SELUSUH/AIR ZAM-ZAM
~STOKIN
~NIPPLE CREAM




Sunday, 12 February 2012

'BREASTMILK'



aq sebenarnya xtau-menahu tentang breastmilk storage ni
bila aq suka sgt online,aq mula2 cari checklist untuk baby
kemudian tentang soal berpantang,list brg2 berpantang
lastly,aq tjumpa blog2 'mama hot'(ibu2yg bkerja) tp
dwang mampu mberi susu badan esklusif utk baby yg tgal
kt umah...



aq mula tau soal breastpump,storage breastmilk & jenama utk
produk2 ni..cthnya:madela,philips avent,mam dll
bmula lah episode....cooler bag,icepack,feeding bottle PES/PP,
bottle sterilizer,bottle & food warmer,sterilizer tablet,
ubat2 untuk dapatkan susu badan yg byak...
kemudian,

icebox utk simpan breastmilk plg ok ialah icebox 2 tingkat
ada 2 pilihan nak cairkan nya:

1)cairkan dlam periuk yg ada air
2)bottle & food warmer



antara yg aq jumpa dlm pencarian kat internet:


yang ni jnam autumnz utk 8 bottle+free 2 pcs
arga xsampai pn rm40



bumble bee pn sama 8pcs+free 2pcs xsampai rm40







jingle jungle,kuantiti x byak pun
package nya cuma ada 3pcs/6pcs tp ada gak offer utk
12pcs,18pcs tp yg 6 pcs bottle pn dah kira ok xsmpai rm25






YG NI AQ ORDER ONLINE JER..
satu pack juz ada 2 bottle rm8,90
aq jumpa satu blog yg ada offer iaitu anggunshoppe
cuma rm 7.90 utk 1 pack so aq ambik 5 pack...







GARA2 MINAT SGT KT JNAMA NI AGAKNY,TU
YG USHA BNDA NI..ADA DLM RM80 UTK 4 BOTTLE JER







YG NI LEN CKIT PATTERN,
ARGA XSAMPAI RM65

breastpump;



yang aq berkenan sgt wat masa ni jnama philips avent
ada yg manual/electric














tp tgok budget gak..yg aq terbeli wt masa ni ialah:
jenama ANAKKU,aq beli kt jusco tebrau



BENDA2 SAMPINGAN;




BOTEL STERILIZER NI COMELL!!!!
tp juz ble beli yg pre-loved jer,budget ciput!!!



yg ni kira nya pkai IQ,paparannya bbntuk digital



ni pla steam sterilizer xpakai karan la..






yg ni paling PENTING utk breastmilk yg storage
kt icebox..memudahkan segala urusan selain pilihan utk beri susu formula...



NI TABLET STERILIZER,MURAH GAK
MCM2 JNAMA PUN ADA..


ICEPACK AUTUMNZ NI AQ BELI ONLINE JER
RM23.90,NI PENTING CZ MSA KJE KENA PUMP SUSU
SO MSA BLIK KENA SNTIASA SEJUK LA..

SKALI ORDER,COOLER BAG NI COLOR COMEL
DALAMAN OK!!BLE MUAT 6 STORAGE BOTTLE





breast pad pn penting terutamanya bg yg keje,
ada jnis DISPOSABLE & WASHABLE



BELI JNMA TOLLYJOY MURAH CKIT...
yg ni aq beli kt the store juz rm23.90








contoh2 utk nipple cream..dua2 pun mahal
hihihi.....





FEEDING BOTTLE;


TGA USHAR...



AQ ORDER ONLINE JER,
3 BOTTLE MASA PROMOSI AQ DAPAT ARGA RM59













yang ni cecair pencuci bottle,wangi gak tp lum beli..
tgu expo mum&baby kat danga city mall
ingat nak borong,hihi..ada org tlg angkat barang pun!!!






INSYA ALLAH,

AQ AKAN BERIKAN YANG TERBAIK UTK ZURIAT KU NANTI,BYAK BNDA LG YANG BELUM SETTLE UTK LISAT BABY & MUMMY...

CUMA,
MASALAHNYA SKRANG IALAH ICEBOX UTK STORAGE,
KT UMAH NI CUMA ADA ICEBOX SATU PINTU JER..
LAU BELI BARU:


1) BUDGET BERTAMBAH

2)ICEBOX LAMA NAK LETAK MANA??




blender jnam philips ni ok cz dia satu set skali ngn steam,
so senang terus bg baby makan..harga tu kena servey gak!!
aq tga ushar kat org2 yg bisnis2 online ni..








ntahla..tapi aq tlalu mgharap mdpat zuriat lelaki,
ramai org kata ni baby girl tp aq cuma jawab
'lelaki/pmpuan x kisah jnji selamt,sihat&cukup sifat"
jauh di lubuk hati aq cuma nak
EMERIEZ ADRYAN MIKHAIL@
MARSHALL EVAN WONG.
TP,
kita cuma manusia biasa,siapa??untuk melawan
takdir tuhan??
aq cuma mampu berdoa...
semoga 'baby boy'!!!!
cz ramai gak pengalaman kkawan/sedara dowang
bila scan jantina ni..tp bila bsalin kuar lain pla..

sebenarnya,
tlalu byak rahsia kehidupan yg x mampu nak di bongkarkan
hanya tuhan yg tahu,rasa apa yang ada di hati ini..
mybe,
ada yg x mampu nak d selesaikan kot!!!
hihihi....

tapi,
aq masih mampu untuk meneruskan hidup ini krana
aq masih ada yang menyayangi
1)FAMILY KT KAMPUNG
2)EN.HUBBY
3)MY BELOVED 'SON'  (coming soon)









Wednesday, 8 February 2012

POST NATAL CARE

bertungku
~guna batu sungai/besi yg khas di tempah
~balut dgn daun serai,daun lengkuas/daun pandan.
~fungsinya: mengecutkan rahim
                     mengeluarkan darah beku
                     buang angin

mandi herba
~mandiandaun pandan/herba
~menggosok badan
~xble tlalu kerap
~caranya; start ibu jari kanan ke pinggang kemudian balas(spaya urat x tsentak)
                  kaki ke bahu kanan kmudian balas

mandi lulur/scrub
~sebelum mandi herba
~seluruh tubuh mcm scrub
~melicim,melembut,menyerah & memutihkan kulit
~ JGN BASUH RAMBUT DGN AIR PANAS!!!!!!

berurut
~sebelum mandi & selepas bertungku
~3 hari bturut-turut slps bsalin
~last hari pantang: hari ke-42,43 & 44
~hari ke-60
~hari ke-100
~fungsinya: memulihkan kesegaran,melancarkan darah,buang angin,
                     mbetulkan urat2,kemaskan bhgian perut&cepatkan pengeluaran darh kotor
bertangas
~hari yg ke-30 hingga 100
~selepas mandi
~air rebusan mandian herba boleh di gunakan utk btangas
~fungsinya: bhgian sulit cept kering & ketat
                     mengecutkan rahim
                     mengelakkan PROPLASE(tombong)

bengkung
~bengkung tradisional/moden,belacu/velcro/cangkuk
~menggunakan minyak panas/param
~fungsinya: kurangkan kesakitan di perut
                     mempercepatkan pengeluaran darah kotor
                     kempiskan perut
                    pulihkan kondisi kulit perut

air akar kayu/jamu
~ubat periuk/akar kayu2 yg berkhasiat
~cara2nya: masa minum,tekan ibu jari kanan ke atas ibu jari kiri(supaya rahim
                    dan punggung tidak kembang)tangan kiri ampuh payudara(menengangkannya)
                    selawat 3 kali,tarik nafas & kempiskan perut

berdiang
~jarang di praktikkan pd zaman moden ini..
~dgn kata lain 'BERSALAI"
~caranya: tin kosong dimasukkan pasir utk alas pd bara api
                  ibu yg lepas bersalin akn berbaring mmbelakangkan bara api setelah menyapu
                  minyak ubat dr leher ke pinggang

rawatan ukup wangi
~ menghilangkan bau2 herba tangas pd badan
~di lakukan pd hari yg ke-40

KEBERSIHAN DIRI:
*mandi sekali sehari
*pakaian bersih,tukar setiap hari
*tukar tuala wanita dgn kerap




Tuesday, 7 February 2012

05 FEBRUARY 2012-JUSCO TIME!!!!!!!!!!!!!!!!!

cantik gak bilik baby camni...katil comel!!!


  aq mnta suami tinggalkan aq kt jusco cz aq xnak la ganggu dia ngan kawan2nya cari kasut bola...apalagi aq trus naik tingkat 3 tempat barang baby.banyak gak brg yg aq da pegang tp xkan nak g kaunter bawa ni sume,so apalgi trus trun bwah ambik trolly.masuk2 dlm trolly,last2 suami col dia on d way dr bandar tiram.msalahny aq tgah tukar kad member,blum bayar barang pun lg.aq ckp kt dia xyah ambik,lepas main bola nnti ambik....hehhehe,dpt gak aq jaln2 sorang kt jusco ni!!! syok aq dpt pusing dr tingkat dua hingga bawah,window shpping kat butik maternity ngn baby..aq mmg xpuas hati,asyik nak tgok set newborn stater philips avent..hehhe,minat sbnarny!!
pusing2 dari tingkat 2 hingga ke ground floor
akhirnya bjaya mmanpatkan satu trolley,
jgn salah faham!!!!
bukan sume brg baby,ada gak brg dapur,makanan,
ngn sampingan
tapi.....
sedar x sedar aq habis rm300 lebih
hahahaha..xpe duit aq bkn duit en.hubby
en.hubby g main bola dulu,sblm maghrib dia ambik aq
so..spti d jnjikan,
dia datang ambik aq juz senyum2,rupanya dia ada
bwa kawan(laki ana)
sampai kat flat..kwan2 en.hubby yg saing nk beli kasut
ada kt bwh flat tga lepak..dowang tnya lama aq shopping,
aq jwb lg ok..xde org nak tggu!!hihihi

Wednesday, 1 February 2012

pregnancy tme...

  • da bbrapa kali lawatan g klinik,asyik2 ph darah turun hinggakn nurse klasifikasikan sy sbgai ANEMIA/plg senang nk ckp darah cair!!!
  • so inilah tips yg sy dpt utk elakkan ANEMIA..
          ~sayuran berdaun hijau & daun selada air
          ~daging merah & daging ayam
          ~buahan kering spt APRIKOT
          ~vitamin C drpd buah2an sitrus/jus utk mbantu tubuh myerap lbih byk zat besi dr diet anda.



  1.       yg ni pal sya dpt dr mjalah/ buku :
                *ZAT BESI
                  faedahnya:mmbantu pmbntukan sel2 darah merah utk ibu & bayi,pkmbangan
                                    dan pertumbuhan bayi.
                  sumbernya:daging merah tanpa lemak
                                     sayuran hijau tua
                                     kkacang,dal,kacang tanah
                                     telur
                                     buah2an karing
                                     bijirin sarapan yg di perkuat