Search This Blog

Sunday, 23 June 2013

baby blues..???

selepas bersalin,seorang wanita akan mengalami keletihan yang keterlaluan.mungkin juga trauma atas pengalaman yang lepas,mungkin juga kelahiran yang baru.
proses berpantang selama 44hari adalah satu proses pemulihan,
di sini peranan suami haruslah lebih prihatin kerana wanita perlukan sokongan moral dan fizikal.
~meroyan
~bentan
bagi aq dua2 perkataan ini terlalu ngeri...aq insan biasa,juga tetap org yang biasa2.benda ni memang nak di jauhkan lah.

anak pertama,
aq bersalin normal tapi menempuh satu tempoh sakit yang panjang(jam1 subuh-jam7 malam).kata orang biasalah anak pertama.'belum ada jalan'.
air ketuban doctor yang pecahkan coz aq da pecah darah dulu,
sakit memang sangat sakit.inilah pengalaman pertama.


BE CONTINUE...

Tuesday, 11 June 2013

brand new baby-late updated

subuh 15 may 2013(rabu)
5 rejab 

setalah sembang2 ngan 'motter' in law sampai jam 1 pagi,
aq masuk tido...perut x sedap ssagat,aq ni mmg jns ssah nak 'melabur'
so ada lah dalam 4-5 kali aq check-in masuk toilet..
last skali,aq paksa gak...!!!!
ceh jadi lain sakit nya...aq relax lg,x perasan pn bnda ni sakit nak bsalin 
cz aq expected lama g due date aq..
aq dduk kat ruang tamu..amik angin jap...sakit makin x tahan..

aq masuk bilik,on lampu...jerit nama hubby tp yg bangun elena & granny dia yg tido kt bilik sbelah...mmg SAH hubby aq ni tido 'mati'..

aq sempat rembat beg aq,beg baby,ic ngn buku merah..letak atas katil..
kelam-kabut tu,aq cian kat elena cz dia baru bgun terpinga-pinga lagi
jdnya takut & menangis.aq mnta granny dia wat susu...granny dia kata dia 2 x join g hospital

aq bawa air selusuh,bio selusuh BIODEX & AIR ZAM ZAM
hubby sempat dukung,lastly aq jln selamba masuk keta.
aq ble tnya hubby,   "mna selipar awak??"
dia bgegas amik semula,

on d way hospital...aq x ble dduk,kena bbaring
mnta hubby drive slow lau ada bonggol/lubang kt jalan...

sampai hospital,
aq xble turun cz da sakit sgt then hubby nak angkat,aq xnak..
guard tu tnya mana buku merah..YA ALLAH hubby ble x bawa buku tu!!!

imagine,hubby patah balik umah amik buku merah
aq tga sakit giler...makcik guard tu yg tolak msuk lif naik ward bersalin

dalam lif aq xble dduk,aq berdiri
tp kena marah ngn guard cz dia kata awak tu pkai seluar nnti baby push tmasuk balik..
aq pn ingt kt anak,aq sakit xpe jgn jd apa2 kat dia..so aq dduk

masuk bilik saringan,
nurse kata da xble tggu..kena masuk cpat labour room..
lari2 dwang tolak aq..

ALHAMDULILLAH
SYUKUR PADA TUHAN
jam 6:00 pagi..
ELESHA ADELYA W. BINTI W.P.RYAN DZ.
selamat d lahirkan  

ummi doakan yang terbaik,
moga jd anak yg solehah..AMIN