Search This Blog

Sunday, 23 June 2013

baby blues..???

selepas bersalin,seorang wanita akan mengalami keletihan yang keterlaluan.mungkin juga trauma atas pengalaman yang lepas,mungkin juga kelahiran yang baru.
proses berpantang selama 44hari adalah satu proses pemulihan,
di sini peranan suami haruslah lebih prihatin kerana wanita perlukan sokongan moral dan fizikal.
~meroyan
~bentan
bagi aq dua2 perkataan ini terlalu ngeri...aq insan biasa,juga tetap org yang biasa2.benda ni memang nak di jauhkan lah.

anak pertama,
aq bersalin normal tapi menempuh satu tempoh sakit yang panjang(jam1 subuh-jam7 malam).kata orang biasalah anak pertama.'belum ada jalan'.
air ketuban doctor yang pecahkan coz aq da pecah darah dulu,
sakit memang sangat sakit.inilah pengalaman pertama.


BE CONTINUE...

Tuesday, 11 June 2013

brand new baby-late updated

subuh 15 may 2013(rabu)
5 rejab 

setalah sembang2 ngan 'motter' in law sampai jam 1 pagi,
aq masuk tido...perut x sedap ssagat,aq ni mmg jns ssah nak 'melabur'
so ada lah dalam 4-5 kali aq check-in masuk toilet..
last skali,aq paksa gak...!!!!
ceh jadi lain sakit nya...aq relax lg,x perasan pn bnda ni sakit nak bsalin 
cz aq expected lama g due date aq..
aq dduk kat ruang tamu..amik angin jap...sakit makin x tahan..

aq masuk bilik,on lampu...jerit nama hubby tp yg bangun elena & granny dia yg tido kt bilik sbelah...mmg SAH hubby aq ni tido 'mati'..

aq sempat rembat beg aq,beg baby,ic ngn buku merah..letak atas katil..
kelam-kabut tu,aq cian kat elena cz dia baru bgun terpinga-pinga lagi
jdnya takut & menangis.aq mnta granny dia wat susu...granny dia kata dia 2 x join g hospital

aq bawa air selusuh,bio selusuh BIODEX & AIR ZAM ZAM
hubby sempat dukung,lastly aq jln selamba masuk keta.
aq ble tnya hubby,   "mna selipar awak??"
dia bgegas amik semula,

on d way hospital...aq x ble dduk,kena bbaring
mnta hubby drive slow lau ada bonggol/lubang kt jalan...

sampai hospital,
aq xble turun cz da sakit sgt then hubby nak angkat,aq xnak..
guard tu tnya mana buku merah..YA ALLAH hubby ble x bawa buku tu!!!

imagine,hubby patah balik umah amik buku merah
aq tga sakit giler...makcik guard tu yg tolak msuk lif naik ward bersalin

dalam lif aq xble dduk,aq berdiri
tp kena marah ngn guard cz dia kata awak tu pkai seluar nnti baby push tmasuk balik..
aq pn ingt kt anak,aq sakit xpe jgn jd apa2 kat dia..so aq dduk

masuk bilik saringan,
nurse kata da xble tggu..kena masuk cpat labour room..
lari2 dwang tolak aq..

ALHAMDULILLAH
SYUKUR PADA TUHAN
jam 6:00 pagi..
ELESHA ADELYA W. BINTI W.P.RYAN DZ.
selamat d lahirkan  

ummi doakan yang terbaik,
moga jd anak yg solehah..AMIN










Saturday, 25 May 2013

drama fever

ntah d mana silap nya aq tjatuh cinta ngn satu citer ni kat stesen tv3,
aq tgok pn bkn episod pertama...tp syok sgt aq enjoy citer ni..










tiap2 minggu aq akan tunggu hari jumaat jam 9 mlm,
semua benda & urusan rumahtangga mesti settlekan sblm jm 9
syukur..hihi...en.hubby & anak2 faham minat ummi,
lagipun kat umah ni mmg masing2 ada privasi,

lepas ni ingat nak bawa anak2 jln g JUSCO AEON nak g kedai buku cai novel
"saya sebenarnya isteri dia"

ini lah masalah nya bila aq minat satu2 citer,aq akan so excited sgt tp aq jenis
susah nak minat drama2 ni..suam2 kuku.maknanya citer da dapat ranking yang
tinggi dr aq..



bosan juga bila duduk umah,
nasiblah aq ada teman...my gojes dotter2
~elena
~adelia

ummi love u two..
mesti cari gak novel ni...!!!





Wednesday, 10 April 2013

postnatal care..

aq x keje ari ni..
lepak kat umah ngan elena,aq tga usha2 benda nak pakai masa berpantang nanti

dari apa yang aq decide kan,
                                             #BERURUT-AKAN TEMPAH MAK BIDAN
                                                  ~3HARI SELEPAS BERSALIN
                                                  ~HARI YANG KE-40
                                                  ~HARI YANG KE-100



                                      #mandian herba ; pakai mandian herba mustika ratu


#set yang sangat budget-SARI AYU

#tungku herba-BIODEX

#ubat periuk

#BUAH MANJAKANI


#"UBAT BERSALIN" ; SENDAYU TINGGI
JUST BELI YANG UBAT 6 BOTOL JER...

#LOSYEN HALIA MUSTAJAB

buat masa ni,ni ajelah yang aq boleh siapkan.ummi xdapat nak jaga aq masa berpantang
ni coz adik2 ku ada lagi 3 org blajar kat sekolah.xde org nak jaga.abah pula keje,nenek tak
larat lagi tu...adik2 ku lelaki,biasala lasak.
semalam,sembang lama ngan ummi kat fon
banyak benda kita share,biasalah diakan ibu yang terbest yang TUHAN kurniakan pada kami
adik-beradik.ummi minta aq balik raya puasa nanti coz nak kumpul ramai2.tambah2
kak ira ngan adik ain ngan family masing2 turn balik raya.
INSYA ALLAH..xde aral malintang,balik lah.tapi memang x janji
coz aq ni dah macam..perantau yang setia di tempat org cz masih banyak belum tercapai dek 
impian sendiri.jadinya malu bila balik kampung tanpa ada "maruah".

mak mertua aq akan sampai awal bualan may,
dia memang suka jaga cucu dia.biasalah elena cucu pertama dia.
dia pun xramai anak just dua 'jantan'.mr.hubby ngan adik dia.
so,
lagilah lah dia syang giler ngan elena(pompuan).
cuti bersalin dua bulan,lepas tu keje balik.buakan sebab xsayang anak tapi aq ada 
tanggungjawab pada diri aq sendiri.xkan aq duduk umah tunggu suami hulur wang??
aq pun nak majukan diri sendiri,
nak ringankan beban suami,
aq boleh kirim wang untuk family aq sendiri,
aq pakai wang sendiri tuk bbelanja tnpa 'tadah' tangan pada en.hubby
hehehe...
aq pun dapat gak tolong babysitter aq tu tambahkan pendapatan dia.

dia pun ok jer..bila dia tahu elena akan ada adik.
dia pun nak jaga.
SYUKUR ALHAMDULILLAH dengan kurnian TUHAN yang tidak terhingga,
hidup ni memeng ada susah senang nya!!

aq akan usha lagi pa benda tuk tambah barang2 berpantang ni,
baby punya dah 90% siap
busy memang busy coz as a mother of one,as a wife,
wanita bekerjaya..banyak benda nak settle satu persatu..
wish me..to survive everything!!
AMIN..



Set Bersalin Sendayu Tinggi

Set Bersalin Sendayu Tinggi

Wednesday, 6 March 2013

elena

elena lagi batuk hari ni,
ada panas sikit badan..selesema lg ada.
kecian anak ummi ni,baru jer kebah demam tumbuh gigi
xsampai seminggu dah sakit balik.
betul gak kata mak sedara aq,baby selagi umur setahun ke bawah
mcm2 sakit & karenah.
elena ni jenis susah nak tidur,
tapi bila dah tidur,memang nyenyak..

ada benda yg aq masih risaukan,msuk 26hb ni..
elena menginjak usia setahun tp dia masih belum pandai memulakan langkah kakinya..

aq tahu yang penting kesihatan dia,
mkin jga aq ni 'terpengaruh' dgn pertanyaan org sekeliling
yg asyik tnya perkembangan elena.

walau sesibuk mana kje sekalipun,
aq cuba untuk spend quality time untuk elena
tp,
berlainan ngn papa dia.aq malas nak tegur mr.hubby
pandai2 fikir lah..lau anak tu asyik nak kepit ummi dia!!

 
 
 
 
parent mana xnak berikan yg terbaik untuk anak2..??
sama lah ngn aq,
aq berdoa mudah2an anak2 ku nanti bisa menjadi anak yg soleh solehah,bjaya dunia akhirat & xlupa akhirat.

oh yea!!
hampir terlupa,22-24 hb ni ada expo mom & baby kat DANGA CITY MALL,JOHOR.sesapa nak gi,jom kita serbu!!!

paling penting nak borong PET PET untuk elena...
selebihnya 'window' shopping..hahaha..

Thursday, 21 February 2013

after holiday...

malas nya kje camni cz ari2 balik jam6 petang.
mr.hubby pla kje cam biasa so maknanya aq asyik menumpang ngn transport company jer...la
masa xde barang nak wat ni lah,masa aq revice sume stock aq.check balik sgala do,po
& manufacturing material yg dah nak habis..

byk gak member2 yg lain meng'ular'  tp org atasan pn mmg xble nak ckap apa,
dah mmg xde kje nk wat pe lg???
bersembang le jawabnya!!

elena sayang,
xlama lg dah nak setahun tp mac belum boleh melangkah lg.
xpe lah janji sihat..
syukur jga sbb elena ni tumbuh gigi mmg xde demam2 mcm first tme dulu.
agaknya gigi dia gatal,kje dia asyik nak gigit benda jer...
lucu pn ada!!

sebenarnya,kt tmpat keje aq tu..ramai yg pkai gadget canggih2,kiranya dah upgrade la.
aq jga yg masih pakai galaxy Y.
jeles jga kt mr.hubby cz dapat bonus ari tu..dia nak simpan tp aq tahu dr last year dia ngidamkan
galaxy note...aq bkn apa,dia tu kje byk nk tulis list barang..lukis drawing..nak wat list tuk
keje dia.bukan ker galaxy note tu dah mcm diary aka fon canggih manggih???
dgn penuh kasih-sayang..chewah!!!!
aq suruh dia beli cz setahun kje ni kena gak bg hadiah tuk diri sendiri.
soal prbelanjaan lg ada cover...
untuk next baby,ada rezeki x kemana...TUHAN da tentukan rezeki hamba2nya.

aq sebenarnay dok ushar..ipad mini..hehehe
dgn acer aspire & galaxy Y ni ajelah selama setahun aq wat part time bisnis.
xde la byk sgt untung tp ckupla tuk mmbuka peluang aq tuk blajar wat bisnis..

aq tgok skrg kerajaan byk bg bantuan & kemudahan tuk rakyat
inilah masa kita nak merebut peluang yg ada..

kita hidup kena usaha
hanya diri kita sendiri bisa mengubah nasib kita..

sampai bila nak mkan gaji??
lau kje goverment tu xpe gak,ni kje swasta...
nasiblah ada EPF..hehehe

p/s:
nak masak dulu.ayam masak kicap,sayur kobis cina & sambal tomato..
yg penting kita mnum kordial sunquick oren...

boring pla sorang2 ni...

           pas-ayu-elene-????
      our 'small' family
   moga tuhan merahmati kami sekeluarga...amin...

Wednesday, 20 February 2013

purplelicious..!!!



kpd kengkawan/kaum kerabat blogspot..

sya memohon pertolongan,

kpd sesiapa yg ada sale dress baby 1 tahun untuk colour

purple,boleh tag sya/e-mail saya :  pas_ayu@yahoo.com


boleh sms sya juga kat no ni : 01112335283(ayu)

Monday, 11 February 2013

baby item & craft for sale (NEW)

WANNA TRY TO SELL SOMETHING IN BLOGSPOT,
just trying...


keychain coklat
rm5/pcs


baby fancy headband
rm 14/pcs
 
 
 
interested???
sms me   01112335283
 

stuff for let go..


some items want to let go,
cz didn't use anymore...coll me 01112335283(ayu)

condition:  9/10   rm24
brand  :  bumble bee
                  just use 2 bottle cz my baby full formula milk now..






condition :  10/10
never use, rm15
 
 
condition : 10/10   rm22
brand  : amazing mom
never use...
 

Sunday, 10 February 2013

tahun baru cina(snake)


pagi,
next month elena masuk setahun.dia masih blum pandai berjalan tp papa pening cz elena terlalu "hyperactive",
bg aq biasalah..budak2 baru nak membesar.iyelah lau elena tu dok diam2 jer,mcm xde perasaan kan dah susah hati.

untuk tahun baru ni,tuhan dah bg double happiness.
elena akan dapat adik,bkn x sayang dia...rezeki,lgpn alang2 aq 'susah' kan diri utk jga 2 baby sekali gus!!
aq pn da masuk 26 tahun,hubby dah 29 tahun...

dari fasa bercinta~berumahtangga~ada anak~nak stabilkan ekonomi~membina keluarga kecil kami sendiri....

baru jer td elena,
mjerit nangis...ingat kan terkejut dengar bunyi mercun,
rupa2nya dia main minyak yu yee.siap kena mata lg...bwa dia msuk bathroom,pancut ngn air shower.
xsampai 1/2 jam,papa kata dah start enjin dah balik.
semangat "nakal" tu xble nak stop..hahaha
dia g kacau bilik tidur pla...habis baju2 bertabur.penat nak lipat balik.inilah semangat elena d hari isnin yg cuti..!!!!!!

papa kata ni lah masalah nya bla cuti,dah rancang itu ini...
ada jer benda yg meng'cancel' kan sume planning.
patutnya mlam sabtu dah berangkat g melaka,mlm ni nak  turun KL tp sume xjd.

babysitter ajak hari ni ni g zoo,
ingatkan aq nak bawa elena g HELLO KITTY PARK.masuk
legoland,xyah lah!!!!
masuk dah bayar brapa???
baik aq beli susu untuk elena ker...baju ker...
tp papa kata msuk hello kitty park tu pun mahal...!!!

da bbrapa hari ni cuaca asyik x menentu...hujan..hujan..

moga cuti kali ini lebih bermanfaat,aq pn xdapat nak jalan2 sgt dgn elena yg mcm ni...g umah org xreti nak dduk diam...

moga dia membesar dgn baik,
ummi ngn papa tetap sayang.kat umah ni bkn ada kawan sgt,
umah babysitter tu ramai temankan dia....