Search This Blog

Sunday, 15 April 2012

15 april 2012

ahad yg last tuk sama2 shopping ngn mak

ahad depan mak dah nak balik dah!!
so lepas ni tggal aq ngan baby elena kat umah lau en.hubby keje....inilah saat nya aq bljar utk jd seorg ibu tnpa bntuan org lain.cuma yg aq risau,baby elena dah trbiasa ngn 'bau' granny dia..
takut dia makin meragam!!!
baby elena dia suka myusu,xble lmbat & dia ada timing sndri...msa tido,masa bgun
dia xnak bsah kt lampin,bila dah buang air besar mesti mnum susu.

dah beli tiket mak balik sarawak on 22 march to sibu airport rm300 by airasia
dah settle satu benda,
sekarang...
fikir pasal wang saku dia pla,dia beli ole2 dah byk..hehehe kbyakan pkai wang anak dia.
napa lah en.hubby ni xnxk bjimat ckit.aq x keje 2 bulan nk tggu gaji..lama!!
sewa umah byr 20 march ni..

nak citer malm td,ramailah suku sakat en.hubby datang bertandang tp sebnarnya dr aq ngn en.hubby hidup berdua pn mmg dwng slalu datang.lau xmain game ps2/tgok bola kt siaran indonesia iyelah..kami yg duduk hjidup kt cni ni mna ada paki ASTRO bkn pa mmbazir!!!
waktu siang sape nk tgok kan keje tu...
adalah czen en.hubby ni sorg,aq mmg lau tgok dia datang umah aq..BERBULU MATA AQ TGOKKAN DIA SATU FAMILY.dia xsedar ker???sume czen2 en.hubby mmg xsuka campur ngn dia...bkn apa dia suka mabuk2,cakap besar..masa tga normal...WAHHHH!!!!! bcakap mcm penceramah,masalah bnda yg dia ckap tu dia xsedar yg melakukan benda2 ni sume adalah dia.
contoh:
dia ckp pasal keta,murah lah apa la..
tp dia tu keta bzaman dulu xpakai xbyr road tax sgala...bank dah pena tarik dah!!!
tuan umah sewa dia mnta dia kuar umah..

ckp pasal sekolahkan anak,
dulu msa anak dia tadika cina cuma bbrapa bulan,keperluan skolah xcukup.anak slalu x g skolah.
anak2 x terurus,dia lg sibuk nk campur org mnum2,judi..

mentang2 mak mertua aq ada kt cni..bcakap dia mcm org 'betul' jer...
anak dia nk dekt ngn baby elena,aq direct cakap jgn dekat ngn baby..nak tau napa???
cz anak dia batuk!!!!!
aq ni bukan jahat sgt pun tp ni soal kesihatan anak aq lgpn anak aq lg kecik tau!!

adalah sepasang suami isteri ni,pangkat pd en.hubby adalah pak cik sedara...
ada skali mlm td,aq nak dekat 3 minggu bsalin baru nk jenguk aq!!!
tgal xjauh cuma selang satu tangga jer..
rugilah jd org iban ni,xmcm bgsa aq/melayu or cina...
org bsalin kita bawa barang/hadiah/bg wang kt baby

ada gak yg bg tp bkn masa first g jenguk aq...dah smiggu 2 cm tu la baru bg benda2 kt baby elena.
tp aq tgok aje/patrick tu bg pla kt baby elena first datang jrnguk kami...

t/ari..
mak mertua aq ngn en.hubby bawa aq ngn baby elena g shopping,
ahad ni last da mak mertua aq,mggu depan dah terbang balik sarawak dah dia!!
aq gendong lah ganti2 ngn mak tp aq byk bg peluang kt dia pilih2 baju & barang2
aq balik g keta nak tukar lampin baby elena cz xde tempat lah nk tukar...!!
last2 aq nak beli lampin PET PET utk baby elena so en.hubby bg rm50
aq ada wang tp saje jer en.hubby bg extra
PETPET 2 PEK X RM 30.99 =RM 62
S-26 600GM =RM 32
WET TISSUE J/BABY = RM 8.90
dah abis rm100..hehehehe...inilah cabaran ada anak ni

balik umah,sume tido.PENATTTTTTTTTTTTTTTT...
en.hubby g potong rambut pla,pastu lepak ngn laki ana
sampai2 umah dia stanby nak g main bola.

ipar kpd ana datang melawat utk kali ke-2 bsama2 suaminya(czen laki ana)
dia bg baby elena baju 3 helai & wang rm 10
bertuah nya anak ummi ni....msalahny PAPA ngn UMMI lum bg apa2 pun lg!

en.hubby belanja aq ngn mak makan nasi kerabu,
sbb aq mnta dia carikan mak laksa penang kt pasar malam xde.
ntah lah,katanya org tu xde jual tp aq rasa org tu dah balik!!!!!!!

penat jga xde keje..
rutin harian sama jer,aduhai....
xpelah ni pun dah kira ok dah ada anak.hahahahhahahaha

Wednesday, 11 April 2012

DAULAT TUANKU...!!!!!!!!

SO ARI NI 11 APRIL 2012,
HARI PERTABAL AN DIPERTUAN AGONG...

en.hubby lambat bgun..dah jns org x mkn sarapan so keje aq mjadi senang.
mak mertua cm biasa,jm6 pagi dah bgun msalahnya kan gelap lg tu..xpela
da kebiasaan dia.
baby elena lepas myusu jam 5 subuh terus tido tggu jam 9 pagi lah baru bgun & mandi,
kbiasaannya mak yg bg mandi,aq juz tukang tgok & stanby sume brg baby elena.

aq geram gak,asal jer namanya en.hubby cuti or ari ahad....
anak-beranak ni mesti hilang punya!!!
sedara mara ajak g sarapan lah,jalan lah,shopping lah/ajak g umah dowang.
xpasal2 aq ngn baby elena jer tggal kt umah.
paling 'parah' lau aq nk mandi/'melabur' & sewktu dgnnya

en.hubby g pasar borong SMATS beli kerang utk mak & udang yg jiran sebelah kirim,
mak pla blik awal dr breakfast,katany org sblah mnta dia g cna..

en.hubby balik umah, kami lepak2 kejap...
aje/patrick ngn boney sampai...nak bg baby elena hadiah.makc uncle2!!!
wow!!!!set baju newborn bharga rm 49.90
en.hubby pun terkezzzzuttttt....

bkn apa,aje keje skali ngn en.hubby
smlm ada pjam wang kt boss rm 100 so aq cian lah kt dia..

ooo...
petang dlm jam 4, miss eta datang melawat skali ngn en.abang dia.
comel dia..dah lama xjumpa hnya telefon mghubungkan kami..
baby elena dapat hadiah kasut color pink
ARIGATO UNTIE ETA!!!!
bla kena jmput nasi myak,baby elena akan balas hadiah nya ok..!!!

en.hubby mmg xtau nk campur2 'gengs' aq so awal2 dia dah cau...
mak kat bilik-sakit pinggang lg!!

cian baby elena ari ni xdpr mandi cz tetamu ada..hikhikhikhikhik

Monday, 9 April 2012

my husband,my hubby,my lovely pas!!!

minggu lpas,x ingt ari apa tp yg pasti hari bkerja!!
for the first tme en.hubby gendong baby girl...
wlau ada ckt len tp kekok2 pn dia nk jg pegang anak dia,msa tu aq tga wat susu.baby pla pantang x ble lambat....sejak tu lau ada ksempatan mmg dia nak gendong jer ELENA!!

smlm isnin,
mak mertua aq says...msa g giant plentong beli barang,en.hubby leka pilih2 baju baby boyz tp mak mertua aq xnak layan dia!!
wah...!!!!!!
aq macam xble nk pandang wajah suami yg tcinta,
lau dia frust..aq tlalu frust.aq yakinkan diri smsa pregnant & harapan aq mmg nak baby boy, aq doa pd tuhan siang malm..mnta d berikan rezeki anak lelaki,sihat walafiat,ckup sifat & mjadi pengikat kasih sayang ku ngn en.hubby.lg pn aq nk kami bljar bertanggungjawab & berubah!!
kbyakan bragan baby aq beli warna2 yg slamt tp mmg aq mnat wrna biru,en.hubby pn fovorit nya color blue..
bkan mnidakkan takdir/rezeki pmberian tuhan jauh skali nak mengeluh tp aq cuma insan biasa,
'trkesan' d hati ini...aq trima seadanya anak pompuan aq!!
belum soal nama baby msa en.hubby wat surat beranak ari tu...
peg.pendaftaran tu org mlayu tp aq rasa cara dia kurang ajar,sepatutnya dia ckp elok2..hormat org ckit trutamanya en.hubby kam sdara baru tp ble pla org tu blagak!!!!
tnpa bicara dia kta xble pkai nma @,dia terus padam nama ELENA WONG EE NA
aq pn x sngka,lau ble nma aq pilih ngn nma yg en.hubby pilih..dua2 ble pkai kt surat beranak baby girl.
dlm keadaan mnahan marah,en.hubby bsabar..hinggakan dia x sedar ejaan nma dah salah!!!

esok ari rabu,aq cadang nak g pej pendaftaran
mudah2an tuhan mmberikan aq kekuatan & kemudahan,aq nak tukar ejaan dan tukar nama skali.AIRISH ELENA WONG
INSYA ALLAH...aq ikhlas,aq ikhlas pd tuhan dan aq ikhlas mmberikan en.hubby hak nya sbg ayah kpd airish!!!!!!

doakan lah sgalanya bjalan lancar..
byk bnda aq risaukan,
mak mertua balik 22 hb april..
buka buku baru utk bulan jun,aq masuk keje..
airish elena pla antar g pengasuh...
bgaimna khidupan ku slps ini????

Wednesday, 4 April 2012

worse day!!!

aq x sngka hari ni mmg x brapa nak baik utk aq jalani,dari subuh tdi ujan da stat...mmg aq ingt baby airish x dpt 'bjmur' ari ni..!!!!

en.hubby g keje tp dia myb 1/2 ari jer cz nk sttle birth certificate baby airish...jm11 pagi dia blik amik sume dokumen.dah smpai pejabat pendaftaran johor,dowang nk ic aq..cian en.hubby tmpt tu dah la jauh.kena blik umah amik ic aq la dia.

dia nak jalan smula tp pkai motor,ada patut...mtor wat hal!!!
xdapt nk start,cian en.hubby siap bpeluh 1 bdan..masuk umah dia amik kunci van & jalan...

jam2.30 ptang,
aq ngn mak mertua bwa baby airish g klinik ulu tiram,nk cek jaundis.syukur alhamdulillah,bacaan baby airish turun so xyah datang g!!!hehehehe....dari 10.5 turun ke 8.0..

tp xsangka kgmbiraan aq d bls ngn k'PEDIH'an hati....
pej pendaftaran x bg baby airish pkai nma @nama chinese...
aq tau en.hubby frust!!!!!
2) ada 1 bnda yg aq xble share,wlau ia menyentuh sanubari
      en.hubby tp aq perit mmikirkan perasaan nya...jatuh air mata
    tp aq tpaksa tahan cz mak mertua aq ada..sayu hati ini bla 
    ingtkan sgala SUSAH en.hubby hdup ngn aq!!!
aq masuk dlm bilik cz aq x dpt than lg 'empangan' ini dr 'mmuntahkan'air mata.selang 10 mnit,en.hubby tiba d rumah
dr cara dia ketuk bilik,aq tau dia marah...dia letak sgala dokumen & kuar,dia nmpak aq nangis!!!

ya ALLAH,
BILA AQ NMPAK SURAT BERANAK BABY,SAH..!!!!!!
AQ MMG KENA G JGA PEJ PNDAFTARAN TU...
ADA PATUT,TERANG2 AQ TULIS "AIRISH" BLE PULA PEGAWAI SIAL TU..SALAH TAIP 'AURISH'!!!!!!!!!
bkn nya huruf A ngn huruf U duduk sebelah-myblah

rasanya ari jumaat ni,aq kena g gerak nk wat pembetulan nma kt surat beranak tu...
dah lah x bg baby pkai nma cina,
taip nama ble pula salah!!!
             AURISH DARYNA MIRZA
                      sedangkan terang sangat...aq tulis!!!
                           AIRISH DARYNA MIRZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dugaan jns apa yg aq hadapi ni,
xde tmpt lg untk aq bpaut!!!!!!!!!!

Tuesday, 3 April 2012

lawatan klinik

mmg betul org kata bila kita ada ank,tido pun mmg x cukup!!
aq x salahkan en.hubby yg x dpt bgun di tgah subuh...
cz smlm dia dgr baby airish nangis,so dia bgun...aq mnta dia cucikan btol susu
dia bgun wat jga apa yg aq mnta.makac sayang!!!

sehari ke sehari x terasa,kini baby airish dah seminggu sehari
kelmarin,
bawa bby airish g klinik nk dkt jam 2 petng,nasib ari isnin xramai yg datang
so..mmg cepatla tp masa kt bilik 10(makmal) dowang lengah2kan baby pnya
darah..byangkan msa amik darah kt blik 8,org yg lambt dr aq cpt jer settle kt bilik 10
paling binawe....
mnta g bilik 14,tggu mmg ramai org
sbnrnya bilik tu BILIK SUNTIKAN,aq pelik baby airish akan ada inject pn umur sbulan
rupa2nya tgu 1 1/2 jam tu juz dia bg tarikh tmjanji strusnya
wah..!!!!! sape x panas
patutlah ramai member kata,lau g klinik ni msa petang..dowang byk ngular!!!
xckup ker rehat dr jm 12:30 - 2:00petang???
aq tau xbrbayar tp goverment byar ma gaji dowang.

kbyakan org bkmampuan lbih senang mdptkn khidmat dr swasta
ntah lah lau sume cmni,mmg myusahkan!!!

syukur alhamdulillah..
bacaan jaundis baby airish turun ke 10.8
tp 2 hari g kena datang iaitu ari rabu 04 march 2012(due date klinik wong)
x sabar rasanya tggu baby umur sebulan
lambtnya dia pandai merangkak,bjalan & bcakap??????

susu kambing dah try
jemur cahaya matahari dah...
mndi herba cina dah wat..
mndi air oren sunquick pn wat gak!!
last utk ari ni titikkan air buah anggur hijau kt mulut baby

bertahnik ari tu aq dah bg madu
cari kurma susah sgt skrg ni!!!!!!!!